Naslovna Politika Srbija uspešno sarađuje sa NATO, ali se to ne vidi u medijima

Srbija uspešno sarađuje sa NATO, ali se to ne vidi u medijima

6 min read
0
534
NATO

Beograd, 06. oktobar 2017. – Srbija uspešno sarađuje sa NATO na više nivoa, ali se ta saradnja "medijski marginalizuje" zbog negativnog stava većine građana prema Alijansi, ocenilli su učesnici tribine "Evroatlantske integracije u očima srpskih medija – mitovi i činjenice".

Na skupu u organizaciji Atlantskog saveza Srbije novinar Milan Mišić ocenio je da su mediji u Srbiji, prvenstveno tabloidi, stvorili sliku po kojoj “NATO nasrće na Srbiju” koju “brane Rusija i njen predsednik Vladimir Putin”.

"Medijski se promoviše da je Rusija najveći prijatelj Srbije, iako ogromna većina investicija dolazi sa Zapada. Ključni argument proruskog bloka je pozivanje na to da Rusija nije bombardovala Srbiju, da nije priznala nezavisnost Kosova", kazao je Mišić na skupu u Beogradu.

Po njegovim rečima, trauma NATO bombardovanja 1999. godine "prevaziđena" je u zvaničnoj praksi, a Srbija je višestruko institucionalizovala saradnju s tim vojno-političkim savezom, počevši od Partnerstva za mir, preko saradnje s Nacionalnom gardom Ohaja, do sporazuma IPAP i SOFA.

"Ljudi koji nas vode, shvataju značaj te saradnje, ali se ona medijski marginalizuje. Ulazak Srbije u NATO danas nije na dnevnom redu, ali pre ili kasnije, stići ćemo do 'Rubikona' – NATO", dodao je Mišić.

Šef Kancelarije za vezu NATO u Beogradu, brigadni general Ćezare Marineli ocenio je da su u svetu propagande i lažnih vesti koje stvaraju pogrešnu sliku, profesionalni novinari danas važniji nego ikad.

"Srbija nije imuna na ove izazove, kao što nije ni Italija iz koje dolazim. Razumem određeni emtovini naboj građana Srbije prema NATO, ali smatram i da istorija ne sme biti izgovor za obmanjivanje javnosti i neprofesionalno novinarstvo", ukazao je Marineli.

Direktor Radio-Beograda Milivoje Mihajlović ocenio je na skupu da mediji u Srbiji "u dobroj meri prave virtuelnu stvarnost koja se duboko razlikuje od realnih tokova".

"Sudeći po našim medijima, na tlu Srbije samo što nije počeo rat velikih svetskih sila. Izlaz iz takve situacije podrazumeva da se novinarska profesija vrati profesionalcima, i da istina bude prvi pratilac novinarstva", kazao je Mihajlović.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ocenio je da mediji u Srbiji većinom slede političare koji insistiraju na prednostima pozicije vojne neutralnosti, ali i prikrivaju uspeh saradnje sa NATO zbog njene nepopularnosti u javnosti.

"Političari mogu da kalkulišu, ali ne i mediji. Oni moraju otvoreno da pišu o prednostima i nedostacima članstva u NATO. Nema ozbiljnih analiza koje bi se bavile cenom članstva u NATO, iskustvima drugih zemalja iz regiona u procesu ulaska u taj vojni savez. Političari u Srbiji čvrsto kontrolišu medijske tokove, a Zapad je spreman da im progleda kroz prste zarad očuvanja stabilnosti", ocenio je Jakšić.

On je dodao da Moskva koristi metode "meke moći" da bi blokirala aspiracije zemalja na Zapadnom Balkanu prema stupanju u NATO i da bi otežala proces njihovog priključenja Evropskoj uniji, koja se u proruskim medijima prikazuje kao mit iz 1990-ih godina, preneo je Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ladan oblog: Intervju za posao kao nagradna igra za fejsbuk drugare

Oslo, 21. jul 2018. – Slavica Sabo Tripković (Valjevka, novinarka, humoristkinj…