Naslovna Politika Šta će biti sa Jankovićevom kandidaturom?

Šta će biti sa Jankovićevom kandidaturom?

4 min read
0
258

Beograd, 02. mart 2017.(Euractiv) – Povodom prekida sednice, jedno od istaknutih pitanja bilo je šta će biti sa najavljenom kandidaturom doskorašnjeg Zaštitnika građana Saše Jankovića, koji je podneo ostavku na mesto Ombudsmana da bi se kandidovao na izborima.

Po zakonu Ombudsman nema pravo da se bavi političkim aktivnostima, a Parlament pre proglašenja pauze nije potvrdio njegovu ostavku.

Stručnjaci koje je kontaktirala Beta ukazuju da ovo neće biti prepreka za Jankovićevu kandidaturu, budući da je uloga parlamenta ovde formalna, i da on već više ne obavlja funkciju zaštitnika građana.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević ocenio je 2. marta da činjenica da Skupština Srbije nije konstatovala ostavku zaštitnika gradjana Saše Jankovića ne utiče na činjenicu da je podneo ostavku, i da po Zakonu o zaštitniku građana njemu mandat prestaje ostavkom.

"To što je parlament prekinuo svoj rad a nije se izjasnio o tome ne utiče na činjenicu da je ostavka podneta. Kritika eventualno može biti upućena parlamentu, a ne Jankoviću", ocenio je Antonijević.

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević ranije je ocenio za agenciju Beta da to što Skupština Srbije, po svemu sudeći, neće konstatovati ostavku bivšeg zaštitnika gradjana Saše Jankovića ne bi trebalo da ima pravne posledice niti komplikacije po njegovu kandidaturu na predstojećim izborima.

"Od onog dana kada je podneo ostavku i uputio je Skupštini on više nije zaštitnik građana, on više ne odlazi na posao i ne obavlja tu funkciju. Taj posao sada obavljaju njegovi nekadašnji zamenici", kazao je Ivošević agenciji Beta i precizirao da bi Skupština samo formalno trebalo da konstatuje taj čin.

Sa druge strane, u opoziciji se postavlja i pitanje moralnog stava premijera Aleksandra Vučića, koji će biti predsednički kandidat, ali tokom predizborne kampanje prema dosadašnjim informacijama ne namerava da podnese ostavku. Zahtev za Vučićevom ostavkom u tom kontekstu 2. marta je stigao od predsedničkog kandidata Vuka Jeremića.

Premijer nema zakonsku obavezu da podnese ostavku ukoliko se kandiduje za drugi položaj. Bivši sudija Vrhovnog suda Ivošević je, međutim, ukazao početkom februara da je to ipak poželjno pogotovo s obzirom na to da je pozivao Sašu Jankovića da to učini.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Samorukov: Zapadni Balkan nije među prioritetima Kremlja

Moskva, 23. mart 2018. –  Zapadni Balkan nije među prioritetima ruske spoljne p…