Naslovna Borba protiv korupcije Stranački, ministarski ili lični sajt Nebojše Stefanovića, pitanje je sad?

Stranački, ministarski ili lični sajt Nebojše Stefanovića, pitanje je sad?

4 min read
0
698

Beograd, 10. avgust 2017. – Ministri i drugi funkcioneri uglavnom vode računa o tome da se na sajtovima institucija koje vode ne nađu podaci o njihovim stranačkim aktivnostima, mada, kako tvrdi Transparentnost Srbija, tokom monitoringa finansiranja izbornih kampanja pronašli su i takve slučajeve.

S druge strane, prenošenje aktivnosti funkcionera i čitavih državnih organa na stranačkim sajtovima je redovna pojava.

Pored ova dva tipa sajtova postoje i lični sajtovi osoba koje obavljaju i državnu i stranačku funkciju. Kada je jasno naznačeno da je reč o ličnim sajtovima (FB stranicama, tviter nalozima i slično), onda na njima, u principu, ne bi trebalo da budu ni stavovi institucija ni stavovi državnih organa, ali su pravila u toj oblasti nepotpuna.

 Transparentnost Srbija ukazuje da sajt "predsednika gradskog odbora SNS Beograd"  ne predstavlja lični sajt građanina N.S, već sajt stranačkog funkcionera.

Zbog toga ovaj sajt podleže pravilima o finansiranju političkih aktivnosti, ali i pravilima koja obavezuju javne funkcionere koji obavljaju i funkciju u političkoj stranci, ističu iz ove organizacije.

 Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije nalaže javnim funkcionerima koji su i političari da uvek nedvosmisleno predoče sagovorniku i javnosti da li iznose stav organa u kojem vrše funkciju ili stav stranke.

Ova obaveza nije ispunjena u slučaju sajta nebojsastefanovic.rs, smatra Transparentnost Srbije.

Na tom sajtu se navodi da je reč o sajtu predsednika GO SNS Beograd, a ujedno su objavljeni kontakt-podaci MUP, tviter komentari, vesti koje se odnose na rad Stefanovića kao ministra i prateće fotografije.

Pošto se može pretpostaviti da je Nebojša Stefanović u mogućnosti da utiče na sadržaj ovog sajta, odnosno, da bez njegovog odobrenja sajt pod takvim nazivom nije ni mogao biti postavljen, Transparentnost Srbija smatra da postoje razlozi da slučaj ispita Agencija za borbu protiv korupcije zbog mogućeg kršenja člana 29. st. 4. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ako je pak neko bez znanja i dozvole ministra Stefanovića ili MUP-a neovlašćeno objavio podatke koje kod građana mogu stvoriti zabunu, sada imaju priliku da tu zabunu otklone.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Požarevac: Šta je kvalifikacija da neko bude u telu za praćenje primene LAP-a za borbu protiv korupcije?

Požarevac, 10. jul 2018. – Pred Višim sudom u Požarevcu nastavljen je parničn…