Naslovna Politika Evropska unija Sud pravde EU: Za trgovinske sporazume potrebno zeleno svetlo članica

Sud pravde EU: Za trgovinske sporazume potrebno zeleno svetlo članica

5 min read
0
419
Evropski sud pravde

Luksemburg, 16. maj 2017. – Evropska komisija ne može da sklapa sporazume o slobodnoj trgovini bez ratifikacije u svakoj zemlji članici, odlučio je 16. maja Sud pravde EU.

Sud u Luksemburgu se na zahtev Komisije izjašnjavao o trgovinskom sporazumu EU sa Singapurom, a ova odluka mogla bi da utiče na sklapanje budućih sporazuma, pa i sporazuma o trgovinskim odnosima sa Velikom Britanijom.

U mišljenju se ističe da arbitražni sudovi, koji su deo sporazuma o slobodnoj trgovini koje pregovara Brisel, spadaju u "podeljenu nadležnost Uije i zemalja članica", zbog čega je neophodna ratifikacija u svakom od 38 nacionalnih i regionalnih parlamenata u Evropi, preneo je Euractiv  tekst AFP-a.

Agencija AP navodi da će, ukoliko svi parlamenti zemalja članica budu morali da odobravaju trgovinske sporazume, biti potrebno još više vremena za njihovo sklapanje, jer će odobravanje zavisiti i od političkih procesa u zemljama članicama.

Sud je odlučivao na zahtev Evropske komisije koja je 2013. parafirala sporazum o slobodnoj trgovini sa Singapurom i želela je da bude sigurna da li ima "isključivu nadležnost" za sklapanje sporazuma.

Kako prenosi AFP, Komisija je smatrala da ima nadležnost, a u tome ju je podržavao i Evropski parlament, ali je Sud EU zauzeo stav koji zastupaju i Savet EU i države članice da takav sporazum ne može da se sklopi bez učešća zemalja članica u odlučivanju.

U saopštenju Suda je objašnjeno da je reč o "novoj generaciji"  trgovinskih sporazuma, u kojima se pored klasičnih odredbi o smanjinju carinskih tarifa i necarinskih barijera u trgovini dobrima i uslugama nalaze i druge odredbe iz oblasti intelektualne svojine, investicija, javnih nabavki, konkurencije i održivog razvoja.

Prema mišljenju suda, Komisija ne može da odlučuje sama o dva aspekta ovih sporazuma, a to su indirektne strane investicije, takozvane portfolio investicije bez namere da se utiče na upravljanje i kontrolu, i rešavanje sporova između investitora i država.

Ovo bi, prenosi AFP, moglo da ima uticaj na zaključivanje budućih sporazuma o slobodnoj trgovini EU, počev od mogućeg sporazuma o trgovinskim odnosima sa Velikom Britanijom nakon istupanja.

Kao primer AFP navodi sporazum EU i Južne Koreje privremeno stupio na snagu 1. jula 2011. godine, a bilo je potrebno četiri i po godine da ga ratifikuju sve članice EU, pa je konačan sporazum stupio na snagu 13. decembra 2015.

U ovom kontekstu može se spomenuti i sporazum o slobodnoj trgovini sa Kanadom CETA, koji je bio blokiran 10-ak dana jer je parlament belgijskog regiona Valonije smatrao da ima nadležnost u nekim od odredbi.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Revizija Akcionog plana za poglavlje 24 do kraja godine

Beograd, 25. maj 2018. –  Srbija planira da do kraja godine završi reviz…