Naslovna Društvo Trendafilova obećava nepristrasnost novog suda za ratne zločine

Trendafilova obećava nepristrasnost novog suda za ratne zločine

6 min read
0
484

20. jul 2017. (BIRN) – Ekaterina Trendafilova, predsednica Specijalizovanih veća, kaže za BIRN da sud nema etničkih predrasuda, da će štititi svedoke od zastrašivanja i da će pravdu sprovoditi nepristrasno i nezavisno.

U svom prvom intervjuu kao predsednica Specijalizovanih veća Kosova, sudija Ekaterina Trendafilova izjavljuje za BIRN da ova novoformirana institucija sa sedištem u Hagu, pred kojom će se suditi bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za zloupotrebe ljudskih prava tokom i nakon rata na Kosovu, neće biti etnički pristrasna, jer će goniti samo lica osumnjičena da su počinila zločin, ne i samu OVK.

Trendafilova takođe obećava da će sud na adekvatan način zaštititi svoje svedoke, s obzirom na manjkavosti tog sistema u prethodnim pokušajima krivičnog gonjenja pripadnika OVK, ali i izrazila nadu da će rad ovog suda doprineti unapređenju vladavine prava na Kosovu.

Ovo nije prvi put da Trendafilova radi na slučajevima iz oblasti međunarodnog krivičnog pravosuđa. Pre nego što je preuzela funkciju predsednice Specijalizovanih veća, bila je sudija Međunarodnog krivičnog suda, gde je stekla iskustvo za koje veruje da će joj koristiti na novoj dužnosti.

Na Kosovu su i ranije radili hibridni sudovi. Kako se ovaj sud razlikuje od njih i kako ćete se Vi kao sudija pobrinuti da sud ispuni svoj mandat?

Specijalizovana veća se razlikuju po mnogo čemu. Pomenuću samo neke od razlika i neću koristiti etikete kao što su ’hibridni’, ’međunarodni’ ili ’sa međunarodnim elementom’.

Specijalizovana veća osnovana su ustavnim amandmanom koji je usvojila Skupština Kosova dvotrećinskom većinom. U tome je naša prednost. To znači da je narod Kosova preko svojih predstavnika u Skupštini izjavio da je ovakva institucija potrebna i poželjna.

Zatim, Specijalizovana veća Kosova mogu da računaju na to da će vlasti Kosova, uključujući policiju, izvršavati naloge, obavljati pretrese i plenidbe, i hapsiti osumnjičene. Vlasti Kosova su po Zakonu dužne da sarađuju sa Specijalizovanim većima kako bi se postigao krajnji cilj – da se pozovu na odgovornost oni koji su počinili teške zločine.

Međutim, mi smo isto tako i institucija izmeštena u Holandiju, koja je naša država domaćin, što znači da možemo da obezbedimo najviši stepen sigurnosti i bezbednosti za sve koji dolaze u kontakt sa Specijalizovanim većima, a naročito za žrtve i svedoke.

Pored toga, samo međunarodne sudije mogu da sude u Specijalizovanim većima. Ovakva odluka pokazuje da je Skupštini Kosova izuzetno stalo do nezavisnosti i integriteta ove institucije, budućih krivičnih postupaka pred tom institucijom i do bezbednosti svedoka i žrtava.

Kao sudija i predsednica Specijalizovanih veća, staraću se da Specijalizovana veća ispune svoj mandat tako što će primenjivati Zakon, koji je usvojila Skupština Kosova, i Pravilnik, koji su usvojile sudije. Što je najvažnije, verujem da će veoma iskusne sudije koje su uvrštene na Listu međunarodnih sudija voditi uzorne sudske postupke i donositi najkvalitetnije presude.

Ceo intervju sa Ekaterinom Trendafilovom, predsednicom Specijalizovanih veća možete pročitati na sajtu BIRN-a.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Urednik KRIK-a dobio spor protiv Ištvana Kaića

Beograd, 17. jul 2018. –  Ištvan Kaić, saradnik Insituta za javnu politi…