Naslovna Politika Tri miliona evra za školovanje inspektora koje MUP ne zapošljava

Tri miliona evra za školovanje inspektora koje MUP ne zapošljava

5 min read
0
439

Beograd, 06. oktobar 2016. – MUP Srbije godišnje izdvaja oko tri miliona evra za finansiranje Kriminalističko-policijske akademije, a na kraju samo mali broj diplomaca bude i zaposlen u policiji, rezultati su istraživanja koje je 4. oktobra predstavljeno na panel diskusiji u Nišu a koje je uradio Centar za društvene inovacije NIIT.

Diplomci KPA uglavnom su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje a MUP, saznaje Centar, zapošljava one za koje mora da organizuje dodatne obuke i kurseve. Istovremeno je Udruženje "Protekta" objavilo da svrsishodnog trošenja budžetskih sredstava nije bilo ni prilikom nabavke tonera za štampače u MUP, prenela je Beta.

Predstavnik NIIT Darko Stojković je ukazao da je finansiranje rada Kriminalističko-policijske akademije primer nesvrsishodnog trošenja državnog budžeta.

"Godinama se povećavaju smerovi i broj studenata koji upisuju i završavaju te studije, a ne radi se ništa da se ti studenti zaposle", istakao je Stojković.

On je istakao da danas ima više od 2.500 aktivnih studenata na Kriminalističko-policijskoj akademiji, a samo dve generacije studenata su imale obavezu da se zaposle u MUP-u.

"Diplomci Kriminalističko-policijske akademije uglavnom se nalaze na evidenciji Nacinalne službe za zapošljavanje, međutim, ona ima ne može pomoći jer su osposobljeni za specifičan posao", rekao je Stojković.

Centar za društvene inovacije, dodao je Stojković, došao je do saznanja da uprkos velikom broju nezaposlenih diplomaca Kriminalističko-policijske akademije, MUP zapošljava one za koje mora da organizuje dodatne obuke i kurseve.

"Diploma KPA trenutno ne nosi nikakvu prednost pri zapošljavanju u MUP-u i nije problem zaposliti se tamo ni sa diplomom Ekonomskog, Poljoprivrednog i privatnih fakulteta", ocenio je Centar.

Izvršni direktor Udruženja "Protekta" Milan Stefanović je istakao da svrsishodnog trošenja budžetskih sredstava nije bilo ni prilikom nabavke tonera za štampače u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Nabavka tonera vredna 87 miliona dinara trajala je od marta 2015. do aprila 2016. godine, a za to vreme je četiri puta ponavljana i to isključivo zbog grešaka službenika zaposlenih u MUP-u", rekao je Stefanović.

On je istakao da "Protekta" nema saznanja da je bilo ko u MUP-u odgovarao zbog ponavljanja javne nabavke, iako je zbog toga MUP plaćao penale, a rad njegovih službi za izdavanje ličnih dokumenata bio ugrožen.

Oba istraživanja predstavljena u Nišu deo su projekta "Kako svrsishodno trošiti novac za potrebe bezbednosti građna?". Taj projekat odnosi se na jačanje civilnog nadzora nad javnim nabavkama u sektoru bezbednosti i traje dve godine, a u razna istraživanja je uključeno osam organizacija civilnog društva.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Revizija Akcionog plana za poglavlje 24 do kraja godine

Beograd, 25. maj 2018. –  Srbija planira da do kraja godine završi reviz…