Naslovna Politika Tri zakona u skupštinskoj proceduri bez mišljenja Poverenika

Tri zakona u skupštinskoj proceduri bez mišljenja Poverenika

3 min read
0
375
Poverenik za informacije o javnog značaja u zaštitu podataka o ličnosti

Beograd, 5. decembar 2017. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je ponovo upozorio da je loše što Vlada Srbije neke predloge zakona koji podrazumevaju i obradu ličnih podataka utvrđuje i dostavlja parlamentu a da ne traži mišljenje poverenika, iako je na to obavezuje poslovnik i zakon.

"Ovo za posledicu može imati ne samo 'apstraktno' ugrožavanje principa ustavnosti usled usvajanja zakonskih normi suprotnih ustavnim odredbama, nego i konkretno, kontinuriano ugrožavanje prava na zaštitu podataka o ličnosti u primeni zakona nakon usvajanja", naveo je Poverenik u saopštenju.

Poverenik je dodao da su samo 1. decembra u skupštinsku proceduru ušla tri predloga zakona na koja nije traženo mišljenje Poverenika, a koja sadrže rešenja koja se obradom podataka o ličnosti bave na način koji je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i Ustavom Srbije.

Navodi se da predložene izmene i dopune Zakona o radu, Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti i Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama predviđaju uvođenje novih evidencija koje izvesno podrazumevaju obradu podataka o ličnosti, ali bez navođenja o kom krugu podataka o ličnosti se radi.

"Na ovaj način, krug podataka o ličnosti koji će se obrađivati, praktično je prepušten proizvoljnosti onih koji će te evidencije voditi, odnosno eventualno njihovim internim aktima, što je, i jedno i drugo, direktno suprotno ustavnim odredbama koje izričito predviđaju da se obrada podataka o ličnosti uređuje isključivo zakonom", piše u saopštenju.

Poverenik je naveo da smatra da odgovoran odnos prema ustavnim garancijama prava građana na zaštitu podataka o ličnosti zahteva da, bilo narodni poslanici, bilo sama Vlada, odgovarajućim amandmanima otklone navedene nedostatke predloženih zakona.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Novi plan za Bregzit – inovativno partnerstvo ili vazalni odnos

London, 15. jul 2018. –  Britanska vlada objavila je dokument o Bregzitu prema …