Naslovna Društvo Turski novinari i aktivisti pokrenuli kampanju “Ja sam novinar”

Turski novinari i aktivisti pokrenuli kampanju “Ja sam novinar”

2 min read
0
3,254

Novom kampanjom turski novinari nastoje poslati poruku vlastima te zemlje da novinarstvo nije zločin. (#BenGazeteciyim)

Novinari i aktivisti u Turskoj pokrenuli su kampanju "Ja sam novinar" kako bi skrenuli pažnju na ugnjetavanje novinara u njihovoj zemlji.

Kampanja predstavlja podršku za 34 novinara i drugih medijskih radnika koji se nalaze u zatvorima, kao i za sve one koju su suočeni s različitim pritiscima vlasti zbog insistiranja na slobodi izražavanja i informacija.

U pozivnom pismu, objavljenom na stranici Bengazeteciyim, navodi se da su oni koji se bore za zaštitu slobode medija i svog posla prisiljeni plaćati visoku cenu zbog toga.

"Novinare vrlo lako proglašavaju neprijateljima države i izdajnicima, te ih procesuiraju pod optužbama za špijuniranje ili 'širenje propagande terorističkih organizacija'", stoji u pismu, i dodaje se kako i drugi građani koji pokažu solidarnost s novinarima, takođe, postaju meta istraga i optužbi.

Međunarodna udruženja novinara kontinuriano skreću pažnju na represivno gušenje medijskih sloboda u Turskoj. U poslednjoj godini, nekoliko novina i emitera morali su prestati sa radom zbog odluka turske vlade. Hapšenja novinara, takođe, nisu izuzetak, a mnogi od njih su optuženi za uvredu predsednika i terorizam.

Prema Indeksu medijskih sloboda, Turska zauzima 151. mjesto od ukupno 180 zemalja na listi.

Izvor: Media.ba

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

BIRN o kontroli tržišta udžbenika u Srbiji

Beograd, 24. maj 2018. – Tržište udžbenika je bez jasne kontrole nadležnih in…