Naslovna Društvo Tužilaštvo pozvalo MUP da prikupi obaveštenja o osobama koje su rušile u Savamali

Tužilaštvo pozvalo MUP da prikupi obaveštenja o osobama koje su rušile u Savamali

6 min read
0
411

Beograd, 10. avgust 2017. – Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova i policije da prikupe obaveštenja radi identifikacije i otkrivanja NN lica koja su u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine učestvovala u slučaju "Savamala", a od Sektora unutrašnje kontrole MUP da prikupi obaveštenja radi utvrđivanja činjenica o postupanju policije te noći.

NN lica terete se za delo učestvovanje u grupi koja je "zajedničkim delovanjem lišila života neko lice ili mu nanela tešku telesnu povredu, oštetila imovinu u većem obimu" za šta je zaprećeno kaznom do pet godina, dok je za vođu grupe zaprećeno kaznom do osam godina.

Tužilaštvo je, kako se navodi na sajtu, naložilo MUP da preduzme sve mere iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja preduzetih radnji koje su preduzeli nadležni državni organi u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine kada je došlo do rušenja objekata u Savamali.

"Nakon dostavljanja Izveštaja MUP, a po navedenim Zahtevima za prikupljanje potrebnih obaveštenja, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu će doneti odluku o daljem postupanju u predmetu o čemu će javnost takodje biti obaveštena", navodi se u saopštenju.

Više javno tužilaštvo u Beogradu prebacilo je slučaj noćnog rušenja u Hercegovačkoj ulici Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, jer je u predistražnom postupku zaključilo da nije počinjeno krivično delo iz nadležnosti Višeg tužilaštva, navodi se u saopštenju Prvog osnovno tužilaštva.

U noći između 24. i 25. aprila grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Ta maskirana grupa je maltretirala i prolaznike u tom kraju, oduzimala im mobilne telefone i vezivala ih.

Građani su pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih je na komunalnu policiju koja je odgovorila da to nije u njenoj nadležnosti.

Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći vidi se da je "iz vrha" policije službenicima naređeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Utvrđeno je da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ubrzo nakon događaja u Savamali izjavio je da su noćno rušenje izveli "kompletni idioti", a malo kasnije rekao da iza rušenja stoji gradska vlast, ali sve vreme insistira na tome da su porušeni objekti bili nelegalni.

Do sada niko nije ni krivično ni politički odgovarao za rušenje u Savamali, nereagovanje policije i uznemiravanje građana.

Inače, objekti u Savamali su se nalaze nalazili na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat "Beograd na vodi", a rušenje se dogodilo u noći nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Da li slučaj nestalog novinara govori da je tužilaštvo kidnapovano?

Beograd, 19. jun 2018. – Sudija Apelacionog suda u Beogradu i predsednik Upravnog od…