Naslovna Politika UNS: Najčešća greška u medijskim konkursima što nema minimalnog iznosa

UNS: Najčešća greška u medijskim konkursima što nema minimalnog iznosa

2 min read
0
536
novinari

Beograd, 09. avgust 2017. – Najčešća nepravilnost konkursa lokalnih samouprava za sufinansiranje medijskih sadržaja jeste ta što nisu određeni najviši i najniži iznos koji se može dodeliti po projektu, pokazuju podaci kojima raspolaže Udruženje novinara Srbije (UNS).

Lokalne samouprave su uvažile primedbe i prilagodile konkurse propisima u 39 od 46 uočenih slučajeva.

Ta nepravilnost ponavlja se u tekstu 18 konkursa lokalnih samouprava u ovoj godini, od 46 koje je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja zabeležila kao neregularne u momentu raspisivanja, a svih 18 opština i gradova ispravilo je svoje konkurse nakon reagovanja Koalicije.

"Prema Pravilniku kojim se uređuje sufinansiranje medijskih projekta u oblasti javnog informisanja određivanje najnižeg i najvišeg iznosa koji se može dodeliti po projektu je obavezno", naveo je UNS.

Lokalne samouprave su uvažile primedbe Koalicije i konkurse prilagodile propisima u ukupno 39 od 46 uočenih slučajeva, dodaje UNS.

Od decembra 2016. godine do danas, lokalne samouprave raspisale su ukupno 112 konkursa za ovu godinu, Ministarstvo kulture i informisanja sedam, dok je Pokrajinski sekretarijat raspisao šest konkursa od kojih su dva u toku.

Kako se navodi, kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti nisu bili u skladu s Pravilnikom u tekstu pet konkursa, a dva konkursa predvidela su isključivo učešće medija koji se distribuiraju ili emituju na teritoriji ovih lokalnih samouprava.

Koalicija je od svih gradova i opština čiji konkursi nisu bili u skladu sa Zakonom i Pravilnikom tražila da konkurse isprave i usklade ih sa propisima.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ladan oblog: Intervju za posao kao nagradna igra za fejsbuk drugare

Oslo, 21. jul 2018. – Slavica Sabo Tripković (Valjevka, novinarka, humoristkinj…