Naslovna Društvo Upravni sud naložio Vladi da dostavi informacije o Aerodromu Nikola Tesla

Upravni sud naložio Vladi da dostavi informacije o Aerodromu Nikola Tesla

3 min read
0
360
Aerodrom ''Nikola Tesla'' Beograd

Beograd, 09. oktobar 2017. – Upravni sud usvojio je tužbu organizacije Transparentnost Srbija (TS) i naložio Vladi Srbije da u roku od 15 dana postupi po zahtevu kojim su tražene informacije od javnog značaja u vezi sa koncesijom za Aerodrom "Nikola Tesla", saopštila je Transparentnost Srbija.

Ta nevladina organizacija je u saopštenju navela da se iz presude vidi da je Generalni sekretarijat Vlade potvrdio prijem zahteva od TS, kao i urgencije, "ali da ni po dobijanju tužbe nije postupio".

"Iz toga je očigledno da nije reč o slučajnom propustu, već o jasnoj nameri uskraćivanja prava na pristup informacijama, koje je pri tom prouzrokovalo dodatno angažovanje Upravnog suda"
 
Podseća se i  da kod zahteva za pristup informacijama takozvano "ćutanje uprave" uopšte nije dozvoljeno, već podleže prekršajnoj odgovornosti.

Objašnjava se da na osnovu Zakona, Vlada može da dostavi kopije traženih dokumenata, ili da donese rešenje kojim se zahtev u potpunosti ili delimično odbija zbog nekog od razloga koje Zakon o slobodnom pristupu informacijama prepoznaje. 

TS je navela da od februara pokušava da dođe do kopije koncesionog akta i Studije opravdanosti za Aerodrom "Nikola Tesla", odnosno, do delova tih akata na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da li je odabrani model koncesije za Srbiju povoljniji od alternativnih rešenja. 

TS podseća da su po istovetnom zahtevu od Ministarstva saobraćaja prvo dobili odgovor "da bi objavljivanjem ova dva dokumenta bili ugroženi vitalni interesi Republike Srbije". 

Osnovanost takve tvrdnje TS je osporilia, ukazavši pri tom da bi možda bila opravdana delimična, ali nikako tajnost celokupnih dokumenata, navodi se u saopštenju.

Navodi se i da je poverenik naložio dostavljanje dokumenata, a iz Ministarstva je stigao novi odgovor  da oni uopšte ne poseduju ni koncesioni akt ni studiju. 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Urednik KRIK-a dobio spor protiv Ištvana Kaića

Beograd, 17. jul 2018. –  Ištvan Kaić, saradnik Insituta za javnu politi…