Naslovna Politika Ustav garantuje jednaka prava svim poslanicima, vladajuća koalicija sprovodi ”tiraniju većine”

Ustav garantuje jednaka prava svim poslanicima, vladajuća koalicija sprovodi ”tiraniju većine”

4 min read
0
462

Beograd, 05. oktobar 2017. – Poslanica Demokratske stranke Vesna Marjanović ocenila je da je Skupština Srbije građanima postala “tragikomična” i optužila vladajuću koaliciju da sprovodi “tiraniju većine”.

Dugo građani gledaju skupštinu sa dozom zabrinutosti ili im je sve postalo i tragikomično, što je velika šteta za instituciju parlamenta jer politička kultura koju on treba da neguje odavno je nestala i to nije dobra slika”, kazala je Vesna Marjanović za Televiziju N1.

Prema njenim rečima, u skupštini se dešavaju “nepotrebne drame”, dok građani istovremeno ne znaju ni o kojim zakonima se glasa, niti kako će oni uticati na njihove živote.

Optužila je predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković da je sve više zastupnica principa poznatog u istoriji i političkoj teoriji kao “tiranija većine”.

To što je jedna stranka na jednim izborima dobila većinu ne znači da oni koji su dobili manje ne mogu da imaju ravnopravna prava. Ustav grantuje svim poslanicima da imaju jednaka prava i izlažu svoje programe, a očigledno to nije slučaj u skupštini”, kazala je Vesna Marjanović.

Ocenila je da je u poslednjih godinu dana situacija postala i gora, jer se većina i ne trudi da se pridržava poslovnika.

Vesna Marjanović je rekla da je DS otvoren za razgovor i da računa da će imati svog kandidata za gradonačelnika Beograda, ali je otvoren za mogućnost da pregovara i o drugim kandidatima.

Nismo doneli konačnu odluku, razgovara sa stalno. Mi imamo kadrove, rešenja da biramo između nekoliko mogućih figura”, rekla je ona i dodala da je Dragan Đilas za DS bio jedan od boljih i uspešnjih gradonačelnika.

Ona je rekla da je DS u dobrim odnosima sa Pokretom slobodnih građana. “Sa mnogima smo prošli i izbore zajedno, sa nekima smo prijatelji, ali treba pre svega da budemo politički odgovorni. Za sve je najbolji način da ova vlast ode i da probamo da zemlju i društvo učinimo slobodnijom”, kazala je Vesna Marjanović.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ladan oblog: Intervju za posao kao nagradna igra za fejsbuk drugare

Oslo, 21. jul 2018. – Slavica Sabo Tripković (Valjevka, novinarka, humoristkinj…