Naslovna Društvo Ustavne izmene: Polazne osnove za uspešnu reformu pravosuđa

Ustavne izmene: Polazne osnove za uspešnu reformu pravosuđa

2 min read
0
808
boginja pravde

Beograd, 09. oktobar 2017. – Na konferenciji koju organizuju Društvo sudija Srbija, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i Centar za pravosudna istraživanja, struka će predstaviti polazne osnove za raspravu o izmenama Ustava Republike Srbije i za ustavnu reformu pravosuđa o kojima su se saglasila i udruženja građana koja imaju višegodišnje iskustvo u oblasti prava. 

Konferencija će biti održana  u Medija centru 11. oktobra 2017. sa početkom u 11 časova.

Struka i organizacije civilnog društva već su upozorile javnost da konsultacije koje Ministarstvo pravde sprovodi u postupku priprema za skorašnje ustavne izmene ne predstavljaju stvarnu javnu raspravu, da su građani isključeni i iz ovih konsultacija, da Ministarstvo pravde nije predstavilo svoje polazne osnove o kojima bi se raspravljalo i da skreće pažnju sa stvarnog razloga zbog koga se država obavezala da izmeni Ustav – nedovoljna nezavisnost pravosuđa i otklanjanje političkih uticaja usmerenih na sudije i tužioce.

Kako navode organizatori biće govora o pokušaju da se izmenama Ustava relocira politički uticaj na pravosuđe, šteti za građane ukoliko se u Ustav unesu rešenja koja će pravosuđe izložiti daljim političkim pritiscima, kao i načinu na koji se jača nezavisnost sudija i samostalnost tužilaca, koje su preduslovi za nepristrasnu i stručnu zaštitu prava građana.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Urednik KRIK-a dobio spor protiv Ištvana Kaića

Beograd, 17. jul 2018. –  Ištvan Kaić, saradnik Insituta za javnu politi…