Naslovna Civilno društvo Većina sudija Srbije smatra da nepotizam i lične veze pomažu napredovanje

Većina sudija Srbije smatra da nepotizam i lične veze pomažu napredovanje

2 min read
0
81

Beograd, 6. decembar 2017. -Oko 80 odsto sudija i tužilaca smatra da nepotizam i lične veze pomažu izbor na te funkcije i napredovanje u karijeri, što znači da sudije i tužioci pravosuđu još manje veruju nego građani, pokazalo je predstavljeno istraživanje Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA).

Predsednik AKPA Siniša Trifunović ocenio je na skupu u Pres centru UNS-a da nisu uspostavljeni jasni kriterijumi za izbor sudija. 

"Ustavni dijalog o nezavisnosti sudstva nije nam pomogao, jer je propušteno da se rasprave konkretne procedure izbora sudija pred pravosudnim savetima, što je suštinsko pitanje nezavisnosti", naveo je Trifunović a preneo Pres centar UNS-a.

Potpredsednik AKPA Bojan Petković ocenio je da rezultati istraživanja pokazuju da Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca nisu uspeli da od svog konstituisanja 2009. godine, steknu poverenje pravosuđa. 

"Zato je nužno da Ministarstvo pravde u predstojećim izmenama Ustava propiše završenu Pravosudnu akademiju kao uslov za dolazak na sudijsku i tužilačku funkciju", naveo je Petković.

U istraživanju je učestvovalo 1.218 sudija iz 83 suda, što čini 47 odsto svih sudija koji efektivno sude, i 385 tužilaca iz 47 tulaštava, što predstavlja 55 odsto svih tužilaca u Srbiji.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

CenTriR: Javna rasprava o medijskim temama koje će biti finansiranje iz budžeta grada Valjeva

Valjevo, 14. decembar 2017. – Centar za ravnomerni regionalni razvoj – CenTriR…