Naslovna Politika Vlada prekršila zakon u tri opštine

Vlada prekršila zakon u tri opštine

3 min read
0
499

Beograd, 21. februar 2017. – Vlada Srbije uvela je privremene mere u opštinama Vrbas, Odžaci i Zaječar, ali je pritom prekršila rokove predviđene Zakonom o lokalnoj samoupravi, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Trojica predsednika opština podneli su ostavke 23. i 25. januara tako da zakonom predviđeni rok od mesec dana za uvođenje privremenih mera u slučaju podnošenja ostavki nije istekao.

Mediji su preneli da je Vlada Srbije imenovala u te tri opštine i privremene organe, pošto su trojica predsednika opština iz Srpske napredne stranke 23. i 25. januara podneli ostavke, uz obrazloženje da treba "racionalizovati" troškove i lokalne izbore u tim opštinama održati zajedno s predsedničkim izborima.

"Ono što je zanemareno jeste da zakonom predviđeni rok od mesec dana u slučaju podnošenja ostavki nije istekao. Prostom računicom, uslovi za raspuštanje lokalnih skupština i uvođenje privremenih mera u Zaječaru i Odžacima stiču se 23. februara, a u Vrbasu dva dana kasnije, 25. februara", navodi 19. februara VOICE.

Odluka o uvođenju privremenih mera nije objavljena na zvaničnom sajtu Vlade Srbije, niti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, na čiji predlog, u skladu sa zakonom, vlada donosi odluku.

"Nemamo još uvek odluku vlade, a nije objavljena ni u Službenom glasniku", potvrdili su za VOICE u opštini Vrbas.

"Preuranjeno objavljena odluka vlade tako bi trebalo da 'nadomesti' neusklađenost rokova koje određuju dva izborna zakona. Dok Zakon o izboru predsednika Republike određuje da od dana raspisivanja izbora ne može proteći manje od 30 dana, za lokalne najkraći rok je 45 dana", piše VOICE.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Obradović: Potrebna obnova medijskog pluralizma

Beograd, 19. jun 2018. – Rad Jedan od osnovnih ciljeva rada na budućoj Medijskoj str…