Naslovna Politika Vlada Srbije formirala Radnu grupu za naplatu struje na Severu KiM

Vlada Srbije formirala Radnu grupu za naplatu struje na Severu KiM

3 min read
0
412
Dalekovod

31.10.2015 je stupila na snagu odluka Vlade Srbije o formiranju radne grupe za uspostavljanje sistema naplate električne energije na Severu Kosova, a za njenog predsednika postavljen je dosadašnji vršilac dužnosti zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Damjan Jović.

Zajedno sa predsednikom, grupa ima osam članova, među kojima i još zaposlenih u Kancelariji za KiM, predstavnik srpskog ministarstva za energetiku, kao i više zaposlenih u EPS-u, od kojih i dva predstavnika iz Elektrokosmeta, koji su ovde predstavljeni kao direktori novih kompanija koje će na Severu biti osnovane „EPS trgovina“ i „Elektrosever“. Ova odluke Vlade objavljena je u Službenom glasniku Republike Srbije 23. oktobra.

Naplata struje se pominje u odgovorima Vlade Srbije na zahteve koje je pred Srbiju postavila Evropska unija u okviru poglavlja 35 i zbog svoje "osetljivosti" povezuje se čak sa pitanjem sprovođenja sporazuma o registarskim tablicama na Severu Kosova za stanovnike Kosova, koje se ovih dana ponovo aktuelizuje."U kombinaciji sa početkom naplate struje, ovakva mera bi imala (uvođenje kosovskih registarskih tablica na Sever, prim. red.) za posledicu potpuno urušavanje autoriteta države i njene sposobnosti da sprovodi politiku Vlade Republike Srbije na KiM," naveli su iz Vlade.​

Radna grupa može da traži podatke, dokumenta i izveštaje koji su od značaja za delokrug rada Radne grupe od organa državne uprave, javnih preduzeća i drugih organizacija, dok će stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Radne grupe obavlja Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Radna grupa je dužna da po predlaganju mera za stvaranje preduslova za povećanje naplate električne energije na severu teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija periodično podnosi Vladi izveštaje o svom radu, najmanje svakih 90 dana.

KoSSev je pokušao telefonskim putem da dobije komentar od nekoliko članova ove radne grupe, kao i predstavnike sa Kosova, ali u tome za sada nije uspeo.

Izvor: KoSSev

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Revizija Akcionog plana za poglavlje 24 do kraja godine

Beograd, 25. maj 2018. –  Srbija planira da do kraja godine završi reviz…