Naslovna Civilno društvo YUCOM: Vlada Srbije da uspostavi pravnu sigurnost u postupanju javne uprave

YUCOM: Vlada Srbije da uspostavi pravnu sigurnost u postupanju javne uprave

4 min read
0
181
Vlada Republike Srbije

Beograd, 8. jun 2018. – Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM pozvao je Vladu RS da „na političku agendu postavi prioritet praćenja primene Zakona o opštem upravnom postupku, po kome postupaju sva tela javne uprave, i koji u najvećoj meri utiče na prava svih građana ali i privrednih društava u Srbiji“.

Iz YUCOM-a podsećaju da je ovaj zakon počeo sa punom primenom juna 2017. godine i promenio dugogodišnja pravila postupanja svih državnih organa i javne uprave i dodaju da je cilj zakona bila efikasnija uprava i povećanje zaštite prava stranaka u svim postupcima pred upravom.

Da bi se ovaj cilj postigao, neophodno je da se oko 200 zakona koji odstupaju od novih pravila usklade sa ZUP-om. Sam zakon je predvideo da će ovo usklađivanje biti izvršeno do 1. juna 2018. godine.

„Iako je Vlada Srbije i nadležno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave preduzelo određene mere da se uspostavi mehanizam usklađivanja, manjak koordinacije među ministarstvima da se sprovede ovaj zahtevan proces  doveo je do stagniranja u njegovom sprovođenju“, ukazuje YUCOM.

YUCOM u saopštenju upozorava da „SIGMA i Evropska komisija u izveštajima za Srbiju za 2018. godinu beleže da nadležno ministarstvo nema kapaciteta da sprovede postupak usklađivanja propisa i praćenja primene novih pravila“.

YUCOM napominje da se u susednim zemljama – Mađarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, ovaj zakon takođe poslednjih godina menjao.

„Njihovo iskustvo govori da se samo stalnim preispitivanjem rezultata novih pravila i njihovim blagovremenim menjanjem sprečavaju problemi u upravnom postupanju“, kažu u YUCOM-u.

„ Javni službenici i građani Srbije su svedoci prepreke široj primeni e-ZUPa kao i loših rezultata pojedinih, navodno inovativnih, rešenja koja umanjuju zaštitu stranaka u postupku“, te u YUCOM-u smatraju da „Vlada mora uspostaviti mehanizam da se njihova loša iskustva pretoče u bolja rešenja i istinski napredak u upravnom postupanju“. 

Posledice neusaglašavanja direktno pogađaju sve građane, time što nedostaju jasne smernice na koji način postupaju organi uprave, ocenjuju iz YUCOM-a.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Od ispunjenja zahteva novinarskih i medijskih udruženja zavisiće njihovo učešće u izradi nove medijske strategije

Beograd, 16. avgust 2018. – Vladi Srbije je šest novinarskih i medijskih udru…