Naslovna Civilno društvo Za više od dve trećine mladih ne postoji političar kome mogu da veruju

Za više od dve trećine mladih ne postoji političar kome mogu da veruju

4 min read
0
888

Beograd, 11. avgust 2017. – Mladi u Srbiji su razočarani, prate politička dešavanja, brine ih nezaposlenost i zbog toga žele da odu iz zemlje, čulo se na predstavljanju Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih koji je sačinila Krovna organizacija mladih.

Istraživanje je pokazalo i da je svaki deseti mladi čovek član stanke, kao i da gotovo polovina ispitanih ima izrazito negtivan stav prema političkim partijama.

Istraživanje koje je putem upitnika sprovedeno od maja do jula 2017, pokazalo je da oko 40% mladih do 30 godina starosti smatra da je Srbiji potreban jak vođa kojeg će pratiti, a 32% njih je ocenilo da demokratija nije najbolji oblik vladavine.

"Podatak da svaka treća mlada osoba u Srbiji ne vidi demokratiju kao najbolji oblik demokratije je posebno zabrinjavajući", kazao je 11. avgusta predstavnik Krovne organizacije mladih Boban Stojanović.

Upitnik s 282 pitanja popunilo je 396 ispitanika, a među njima 42% podržava ulazak Srbije u EU, 28% ima negativnu reakciju kada se pomene Unija, dok 25% smatra da bi se u Srbiji živelo bolje ako bi zemlja postala članica EU.

Oko 60% mladih živi u porodičnom stanu, u svom stanu boravi njih oko 10%, u iznajmljenom stanu živi 21% a u učeničkom ili studentskom domu 5,5%. Oko 70% mladih planira da se iseli iz mesta u kojem živi.

Više od 60% mladih nema svojih prihoda, dok 17% zarađuje do 30.000 dinara. Od 30.000 do 50.000 dinara zarađuje oko 12% mladih, a od 50.000 do 80.000 njih 6,5%. Platu veću od 80.000 dinara prima nepunih četiri odsto.

Na pitanje da li su član političke partije, 81% mladih je odgovorilo da nisu, 11% da jesu, a 3% njih planira da se učlani u stranku. Više od polovine mladih smatra da partije ne rade u njihovom interesu, a 45% ima izrazito negativan odnos prema strankama.

U Srbiji mladi slabo veruju institucijama i političarima – institucija s najvećim poverenjem od nepuna tri procenta je vojska. Na pitanje da li postoji političar kojem verujete, 76% mladih odgovorilo je negativno.

Mladi nisu zadovoljni njihovim učešćem u odlučivanju, a kao primer je navedeno to da u aktuelnom sazivu parlamenta od 250 poslanika, samo troje njih ima manje od 30 godina.

Samo tri lokalne samouprave u Srbiji – Plandište, Bački Petrovac i Palilula – imaju na čelu osobe mlađe od 30 godina.

Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja kao prioritet u radu ministarstava izdvaja borbu protiv nezaposlenosti, koja prema poslednjim podacima iznosi 28,5% i veća je nego u ostalim kategorijama stanovništva.

"Mladi su ranjiva grupa i potrebna im je posebna podrška", kazala je Klašnja, ali je ujedno i pozvala mlade na aktivizam.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Održan protestni koncert Inicijative Ne da(vi)mo Beograd na Trgu Republike

Beograd, 20. oktobar 2017. – Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd je povodom Dana os…