Naslovna Politika Zbog neplaćanja naknada REM oduzeo tri dozvole, u toku još 40 postupaka protiv medija

Zbog neplaćanja naknada REM oduzeo tri dozvole, u toku još 40 postupaka protiv medija

4 min read
0
297

Beograd, 11. avgust 2017. – Od početka godine Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pokrenulo je 43 postupka za oduzimanje dozvola medijima koji mu nisu platili naknadu, a tri medija su već izgubila pravo da pružaju medijske usluge, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Generalni sekretar REM-a Nenad Janković rekao je UNS-u da su dozvole izgubili RTV Kragujevac, i radio i televizija koji su funkcionisali u okviru ove medijske kuće, kao i Timočki radio iz Zaječara, zbog neplaćanja naknade za pružanje medijskih usluga.

UNS je u saopštenju naveo da je najveći broj postupaka REM pokrenuo na poslednje dve sednice koje su održane 7. i 28. juna ove godine.

Upitan zašto je REM u kratkom roku pokrenuo veliki broj postupaka za oduzimanje dozvola, Janković je kazao da je to zbog novog pravilnika REM-a koji se primenjuje od januara i da prema njemu "svi emiteri sa terestričkim emitovanjem plaćaju oko 25 odsto manju naknadu nego ranije, a regulator radi po principu troškova regulacije".

"To znači da mi svake godine pravimo finansijski plan, koliko nam je novca potrebno za funkcionisanje. Kada to uradimo, taj iznos podelimo na broj emitera koji imaju dozvole i to je njihova naknada za tu godinu", kazao je Janković i dodao da ako emiteri REM-u ne plate naknade dovode u pitanje funkcionisanje tog tela i da zato moraju biti oštriji prema pružaocima medijskih usluga.

U lokalnim medijima ocenjuju da su naknade koje moraju da plaćaju velike i da oni, kao i regionalni mediji, teško uspevaju da sve naknade REM-u, Emisionoj tehnici, Sokoju i drugima izmire na vreme, jer se posle privatizacije veliki broj medija muči da opstane.

Vlasnica novosadskog TV Kanala 9 Maja Pavlović kazala je da regionalne i lokalne stanice ne mogu da zarade mnogo novca na mesečnom nivou, navodeći da ta televizija kao regionalni medij treba da plaća oko 170.000 dinara REM-u, 220.000 dinara ETV-u, 60.000 dinara SOKOJ-u i 60.000 dinara OFPS-u.

"Tek kada to platimo treba da počnemo da zaradjujemo za plate novinara i troškove. Koja regionalna TV stanica može toliko da zaradi mesečno u Srbiji", kazala je Maja Pavolović i dodala da je "upravo je u toku čistka elektronskih medija".

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Povezivanje gradova Zapadnog Balkana i Velike Britanije kroz digitalnu tehnologiju

Beograd, 19. januar 2018. – Britanski savet (British Council) i Vlada Velike Br…