Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija 52 odsto građana za pristupanje Srbije EU

52 odsto građana za pristupanje Srbije EU

3 minuta za čitanje
0
109
građani

Beograd, 30. decembar 2020. – Prema rezultatima decembarske ankete Delegacije EU u Srbiji, više od polovine ispitanika, ukoliko bi se danas organizovao referendum, na pitanje da li ste za pristupanje Srbije Uniji odgovorilo je potvrdno, tačnije 52 odsto glasalo bi za pristupanje, a 33,4 odsto bilo bi protiv.

Kako je saopšteno iz EU info, računajući samo one koji su jasno izrazili mišljenje, referendum bi doveo do rezultata od 61 odsto u korist pristupanja EU u odnosu na 39 odsto protiv.

Podrška integraciji u EU posebno je snažna među mladima od 18 do 29 godina, od kojih bi 60,3 odsto ispitanih glasalo za pristupanje EU, dok bi samo 23,1 odsto glasalo protiv.

Po svim testiranim pitanjima, od poljoprivredne proizvodnje do zaštite životne sredine, plata, javne uprave, vladavine prava, obrazovanja i borbe protiv korupcije, više građana smatra da će se stanje popraviti kada Srbija uđe u EU, nego onih koji smatraju da će stvari ostati iste ili da bi se situacija pogoršala.

 Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, komentarišući rezultate istraživanje koje je za Delegaciju uradila Ninamedia, kazao je da su građani Srbije prepoznali u EU ekonomski prosperitet, veće plate, socijalnu zaštitu, zaštitu životne sredine, vladavinu prava, borbu protiv korupcije, odnosno osnovne vrednosti i ciljeve Unije.

“Pozitivno je što su to težnje koje Srbija kao zemlja deli. I EU i Srbija postavile su pristupanje Srbije EU kao prioritet i podaci jasno pokazuju da se to poklapa sa voljom srpskog stanovništva, posebno među mladima”, naveo je Fabrici.

Dodaje da iako ti trendovi nisu novitet, uvek je ohrabrujuće videti da je posao koji rade tokom cele godine u pripremi Srbije za pristupanje potvrđen onime što ljudi očekuju.

Istraživanje je sprovedeno u novembru i decembru 2020. godine na 1.202 uzorka iz 40 gradova i opština, primenom CAPI metode – lično anketiranje uz pomoć računara.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…