Naslovna Društvo 65. broj magazina “Liceulice” o budućnosti obrazovanja

65. broj magazina “Liceulice” o budućnosti obrazovanja

3 minuta za čitanje
0
233
Liceulice

Beograd, 04. septembar 2020. –  Septembarski, 65. broj magazina “Liceulice” o budućnosti obrazovanja je u prodaji.

Naslovnicu je ilustrovao Vladimir Milanović, a Pismo sebi mlađem napisao je i ilustrovao Slavimir Stojanović Futro.

U godini u kojoj je Srbija izgubila punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, pred početak nove školske godine koja je obeležena merama opreza zbog pandemije korona virusa, temu ovog broja posvetili smo obrazovanju.

Redakcija magazina podseća da su njihovi prodavci na ulicama Beograda i Novog Sada, ali je prodaja i dalje otežana zbog dugotrajne zdravstvene krize.

Ukoliko niste u mogućnosti da kupite magazin na ulici, ne zaboravite da se pretplatite na štampano ili pdf izdanje, i tako osigurate da prodavci lakše prebrode ovaj težak period.

Obrazovanje i obrazovni sistem su svojevrsni lakmus papir koji pokazuje koje se vrednosti unutar nekog društva smatraju važnim.

Da li obrazovni proces služi individualnom i kolektivnom napredovanju ili je tek priprema za uključivanje u tržišnu utakmicu? Da li je škola prostor u kome se deca podstiču na kritičko razmišljanje ili prostor u kome se vrši ideološka indoktrinacija? Kakva je, u kontekstu tehnoloških promena, ali i društvenih turbulencija poput korona krize, budućnost škola? Koje nam lekcije iz prošlosti ili drugih društava mogu poslužiti u promišljanju toga kako bi škola, danas i ovde, trebalo da izgleda?

Ovo su samo neka od pitanja kojima se bavila redakcija magazina i o kojima se može čitati u temi broja novog izdanja ovog magazina.

Pored noseće teme, 65. broj donosi i niz tekstova u redovnim rubrikama.

Ovaj put magazin predstavlja prodavačicu Cecu iz Kikinde, u rubrici „Jugoslavija za početnike“ podsećaju kako je izgledao put do obaveznog i besplatnog osnovnog obrazovanja, a posredstvom Međunarodne mreže uličnih novina (INSP) tu je i tekst o bankama hrane u Švedskoj, vrlo jednostavnom i praktičnom načinu borbe protiv bacanja hrane i gladi.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matković: U Srbiji i dalje postoji apsolutno siromaštvo, socijalne razlike rastu

Beograd, 25. novembar 2020. – Programska direktorka Centra za socijalnu politiku prof. dr …