Naslovna Civilno društvo A11 i Crta traže javnu preporuku Zaštitnika građana za smenu direktora policije

A11 i Crta traže javnu preporuku Zaštitnika građana za smenu direktora policije

2 minuta za čitanje
0
322
Vladimir Rebić

Beograd, 15. jul 2020. – Posmatračka misija CRTA i A 11 Inicijativa za ekonomska i socijalna prava podneli su inicijativu zaštitniku građana da uputi javnu preporuku za razrešenje direktora policije Vladimira Rebića zbog kako se navodi, odgovornosti za nezakonitu primenu sile nad učesnicima protesta.

Iz tih organizacija su ocenili da “više desetina slučajeva policijskog zlostavljanja zabeleženih u nekoliko dana ne mogu biti objašnjeni kao pojedinačni slučajevi već kao nezakonita i neosnovana upotreba sile koja je poprimila oblike neljudskog i ponižavajućeg postupanja, pa čak i mučenja“.

Direktor policije Vladimir Rebić ni u jednom javnom nastupu nije osudio ponašanje policijskih službenika, niti je jasno rekao da li je iniciran ijedan postupak utvrđivanja odgovornosti policijskih službenika koji su neposredno zlostavljali građane, kao i njihovih starešina odgovornih za zakonitost rada policije i zaduženih da podređene disciplinski gone, a slučajeve zlostavljanja prijave nadležnom tužilaštvu“, naveli su iz tih organizacija.

Podsetili su na apsolutnu zabranu mučenja i drugog surovog, nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja i dodali da u cilju uspostavljanja kulture odgovornosti, očekuju od ombudsmana da “iskoristi zakonsko pravo koje ima i uputi javnu preporuku za razrešenje direktora policije Vladimira Rebića“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…