Naslovna Borba protiv korupcije Agencija: Milanović i Stepanović koristili javne resurse u svrhu političke promocije u Valjevu

Agencija: Milanović i Stepanović koristili javne resurse u svrhu političke promocije u Valjevu

3 minuta za čitanje
0
887
Đorđe Milanović, Zoran Stepanović

Beograd, 08. jun 2020. – Agencija za borbu protiv korupcije donela je rešenja o povredi Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, protiv dva funkcionera koji su i kandidati na predstojećim izborima u Valjevu.

Reč je o Đorđu Milanoviću (direktoru JKP Vodovod Valjevo) i Zoranu Stepanoviću (v.d direktora JP Toplana Valjevo).

Kako se navodi u saopštenju, Agencija je utvrdila da su Milanović i Stepanović,  u svrhu javnog predstavljanja učesnika u izborima i njihovih izbornih programa, pozivanja birača da na izborima glasaju za izbornu listu Ivica Dačić-„Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS)-Dragan Marković Palma“ za odbornike Skupštine grada Valjeva u predizbornom spotu SPS-JS „Uvek samo Valjevo“ Đorđe Milanović za gradonačelnika, koji je objavljen na društvenoj mreži Youtube, nedozvoljeno koristili javne resurse čime su postupili suprotno odrebi čl. 29 Zakona o Agenciji.

Naime, kako je navedeno u prijavi, a potom i u saopštenju Agencije, nosilac liste i kandidat za Gradonačelnika Valjeva Đorđe Milanović, radi promocije liste koju predvodi, za potrebe promotivnog spota, zloupotrebio je zgradu JKP Vodovod Valjevo u kojoj direktorsku funkciju obavlja od 2014. godine.

Ovaj promotivni spot, je razlog za izricanje mere javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije za još jednog funkcionera i kandidata za odbornika u Valjevu, Zorana Stepanovića, v.d direktora JP Toplana Valjevo, jer je za potrebe spota, zloupotrebio prostorije u zgradi javnog preduzeća na čijem se čelu nalazi.

U oba slučaja došlo je do nedozvoljenog korišćenja javnih resursa u svrhu političke promocije.

Agencija za borbu protiv korupcije, postupajući po prijavama i u zakonskim rokovima koji su izuzetno kratki, donela je rešenja o povredi Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, protiv dva funkcionera koji su i kandidati na predstojećim izborima u Valjevu, i izrekla im mere javnog objavljivanja preporuke za razrešenja sa javnih funkcija.

Ova rešenja nisu konačna i Milanović i Stepanović mogu podneti žalbu Odboru Agencije.

Podsećamo, Agencija ima nadzornu i kontrolnu funkciju, posebno tokom izborne kampanje, i ovim putem poziva funkcionere i političke subjekte na odgovoran nastup.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

SELDI: Srbija neefikasna u borbi protiv korupcije

Beograd, 17. maj 2021. – Srbija je, u antikorupcijskom izveštaju mreže organizacija …