Naslovna Društvo AKPA: Ustavom definisati da je uslov za izbor sudija i tužilaca završena Pravosudna akademija

AKPA: Ustavom definisati da je uslov za izbor sudija i tužilaca završena Pravosudna akademija

4 min read
0
933

Paraćin, 18. oktobar 2017 –  Tražimo da Pravosudna akademija (PA) postane ne samo zakonska već i ustavna kategorija, preko koje će se ubuduće regrutovati većina novih sudija i tužilaca – izjavio je Siniša Trifunović, predsednik Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA).

Trifunović je ovu izjavu dao na Drugom savetovanju pravnika, sudija i tužilaca u Paraćinu, podsećajući da je došlo krajnje vreme da Srbija sistemski uredi obuku budućih sudija i tužilaca i da se uspostave jasni kriterijumi za njihov izbor na pravosudne funkcije.

Trifunović je naglasio da su članovi Pravosudne akademije pokazali hrabrost, odlučnost i integritet, jer pred svakim u pravosuđu i izvan njega jasno kritikuju loše pojave, ali isto tako umeju da prepoznaju i podrže svaki napor u cilju povećanja vladavine prava.

Našim inicijativama pred Ustavnim sudom uticali smo na drugačija normativna rešenja u pravosuđu, čime želimo da pomognemo institucijama ove države da unaprede svoj rad i povećaju poverenje građana u pravosuđe – kaže Trifunović i dodaje da se AKPA ne zalaže samo za afirmaciju Pravosudne akademije, već i za unapređenje položaja sudijskih i tužilačkih saradnika, pripravnika i volontera, kao i za stvaranje jednog drugačijeg i poštenog sistema, u kome će građanin biti građanin, a pravosuđe vredna reč.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić, istakao je da polaznici PA koji su izabrani na sudijske i tužilačke funkcije imaju nadprosečne rezultate i da su po svojoj stručnosti u vrhu srpskog pravosuđa, što je svakako znak da se predstojeće izmene Ustava moraju iskoristiti za definisanje kriterijuma za izbor sudija i tužilaca, u kojima će se jasno navesti da je jedan od uslova završena obuka na Pravosudnoj akademiji.   

Inicijativu AKPA je podržala i zamenik Republičkog javnog tužioca dr Jasmina Kiurski koja je istakla da u predstojećim ustavnim izmenama država iam samo dve mogućnosti – ili ukinuti Pravosudnu akademiju ili ideju njenog osnivanja sprovesti do kraja.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Poslednja verzija ustavnih amandmana predstavlja korak nazad u odnosu na dostignuti nivo depolitizacije pravosuđa

Beograd, 17. oktobar 2018. – Amandmani na Ustav Srbije koje je Ministarstvo pravde p…