Naslovna Civilno društvo Aktuelni saziv Skupštine Srbije ostaće zapamćen po najsramnijim istupima u istoriji višestranačja

Aktuelni saziv Skupštine Srbije ostaće zapamćen po najsramnijim istupima u istoriji višestranačja

4 minuta za čitanje
0
296
Akademija ženskog liderstva

Beograd, 31. januar 2020. – Akademija ženskog liderstva  sa ogorčenjem i velikom zabrinutošću prati najnovije napade na žene od strane pojedinih poslanika i poslanica Narodne skupštine.

Prenosimo, u celosti, javno reagovanje Akademije ženskog liderstva na jezik mržnje i seksizam u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Savest nam ne dozvoljava da prećutimo i pređemo preko još jednog napada na žene u javnoj sferi. Zato kao i svaki put, podižemo svoj glas.

Nakon Marinike Tepić, Dragane Rakić, Aleksandre Jerkov, Tatjane Macure, Tamare Skrozza, Jovane Gligorijević, Gordane Čomić, Brankice Janković i drugih, ponovo su se u Skupštini žene našle na meti verbalnih napada, uvreda i omalovažavanja.

Ovoga puta je napadnuta članica vlade Zorana Mihajlović i to od strane poslanika i poslanica Srpske radikalne stranke.

Aktuelni saziv Skupštine Srbije ostaće zapamćen po najsramnijim istupima u istoriji našeg višestranačja. Ponizio je i pokazao nasilištvo prema ženama kakvo do sada nismo imali.

Sa žaljenjem konstatujemo da ni danas, kao ni u prethodnim slučajevima, institucije nemaju pravi odgovor i ne sprečavaju mizoginiju i seksizam u javnom prostoru i medijima.

Dok su radikali i radikalke u Skupštini napadale Zoranu Mihajlović, njihov predsednik, osuđeni ratni zločinac, je u Kruševcu pozvao optuženog napasnika Milutinu Jeličiću Jutku da se „kandiduje“ za predsednika Srbije. On je, takođe, u sudu i van suda verbalno napadao i vređao Jutkine žrtve.

Žrtve seksualnog uznemiravanja i mobinga koje su u taj sud došle tražeći pravdu. Njegovo ponašanje je još jedan šamar pravosuđu, istini, pravdi, ženskim pravima, ali i poslednjim tragovima normalnosti u javnoj komunikaciji.

Tažimo od predsednice Narodne skupštine da na najstroži način koji Poslovnik Skupštine propisuje kazni narodne poslanike koji su napadali ministarku Mihajlović kao i da na sve sledeće napade odmah i na isti način reaguje.

Svedoci smo da je nasilje prema ženama sve ogoljenije i brutalnije i stoga smatramo je poslednji trenutak da se Vlada, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Ženska parlamentarna mreža i druge institucije i organizacije pokrenu i započnu koordiniranu borbu protiv nasilja nad ženama u javnoj sferi.

U takvoj borbi, Akademija ženskog liderstva uzeće aktivno učešće i daće svoj puni doprinos.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

ACT: Poziv za dodelu grantova za javno zagovaranje na lokalnom nivou

Beograd, 15. novembar 2021. – Projekat Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno građansk…