Naslovna Društvo AKV: Advokatura je jedina ovlašćena da pruža pravnu pomoć

AKV: Advokatura je jedina ovlašćena da pruža pravnu pomoć

3 minuta za čitanje
0
663
sudijski čekić

Novi Sad, 7. decembar 2017. – Advokatska komora Vojvodine (AKV) najoštrije je osudila izjave zvaničnika vlade i predstavnika nevladinog sektora koje se tiču pužanja pravne i besplatne pravne pomoći građanima i ponovila da je advokatura jedina koja na adekvatan način može pružiti odgovarajuću pravnu pomoć građanima, nasuprot nadripisarstvu i laizicmu.

Advokatura je prema članu 67. Ustava Srbije, pored službi pravne pomoći u lokalnim samoupravama, jedina ovlašćena da pruža pravnu pomoć. Ipak, pojedina ministarstva i nevladine organizacije ignorišu ovu činjenicu”, naveo je AKV u saopštenju za javnost.

Precizira se da je nedavno Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) izdao “Vodič za samozastupanje građana“, dok je gotovo istovremeno ministar Zoran Đorđević najavio da će za pomoć žrtvama nasilja “na tenderu biti izabrana najkvalitetnija NVO”, jer je, kako kaže, reč o odgovornom poslu gde žrtvama nasilja moraju biti dostupni stručni ljudi.

Podsećamo da su, o besplatnoj pravnoj pomoći, za Dijalog Net govorili   Dragoljub Đorđević(predsednik AKS) i Milan Antonijević(YUCOM)

Ovakvi postupci, s jedne strane, unose pravnu nesigurnost jer pravnu pomoć ne mogu pružati gore navedena lica i organizacije, a s druge, nedopušteno prejudiciraju određena pitanja važna za donošenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Postavlja se pitanje motiva za tranziciju pružanja pravne pomoći na subjekte koji to nisu i nikako ne mogu biti, jer im nedostaju kvalifikacija, odgovornost, kvalitet kao i zakon koji uređuje njihovo delovanje iz oblasti pružanja pravne pomoći”, piše u saopštenju, a prenosi portal Autonomija.

Dodaje se da AKV ostaje pri svom stavu da bi pravnu pomoć trebalo da pruža advokatura, koja je, kao uređena služba pravne pomoći, garant da će takva pomoć građanima biti pružena na kvalitetan i odgovoran način, nasuprot “nadripisarstvu i laicizmu”.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorena vrata pravosuđa: O upotrebi društvenih mreža tokom vanrednog stanja

 Beograd, 30. mart 2020. – Moram da priznam da osećam određeno uzbuđenje zbog progla…