Naslovna IT Alati za verifikaciju informacija

Alati za verifikaciju informacija

4 minuta za čitanje
0
979
novinar

 Sarajevo, 3. avgust 2018. – Istraživači Reuters Instituta pokazali su da manje od polovine ispitanika u 36 zemalja ne veruje medijima, a način borbe protiv nepoverenja jeste profesionalizam i objavljivanje proverenih informacija, bilo da se radi o tekstu, videu, audio snimku ili fotografiji.

Portal media.ba objavio je da postoji nekoliko alata za verifikaciju informacija koji mogu pomoći u vraćanju poverenja u medijske sadržaje.

1. Reverse Image Search omogućava pretragu po fotografijama koje učitate ili kroz Google alat za obrnutu pretragu fotografija ili kroz druge alate poput TinEye ili Yandex.

2. Mapiranje ili pretraživanje lokacije fotografije ili videa vodeći se tragovima koji su dostupni na njima, može da bude odličan verifikacijski alat. To nije moguće sa svakim snimkom ali sa onima gde ima dovoljno detalja poput saobraćajnih znakova ili znamenitih građevina, Google Street View ili Yandex Maps mogu pomoći u lociranju i pregledanju lokacije kao i u upoređivanju onoga što je vidljivo na mapi i onoga što je na fotografiji ili videu.

3. Big Invid Fake News Debunker je alat koji omogućava analizu mesta i vremena gde je nastao neki Youtube ili Facebook video. Takođe ima opcije za Twitter video pretragu, obrnutu pretragu fotografija kao i sumiranje metapodataka.

4. Inteltechniques.com je sajt koji sadrži otvorene podatke i koristan je za pronalazak informacija o pojedincima i grupama sa društvenih mreža poput Facebooka, Twittera i LinkedIna, a omogućava i obrnutu pretragu fotografija kroz Google, TinEye, Yandex i Baidu.

5. Amnesty International YouTube DataViewer nudi opcije pravljena screenshota nekog Youtube videa i obrnute pretrage po njemu kako bi se ustanovilo da li je taj video ili delovi videa negde objavljen ranije.

6. Jeffrey’s Image Metadata Viewer pretražuje podatke o fotografiji poput modela kamere, vremena i GPS lokacije što može biti korisno za otkrivanje informacija o tome kad je napravljena fotografija, ali je problematičan deo taj što postavljanje fotografija na većinu društvenih mreža briše takve podatke.

7. Weather Underground omogućava potragu za informacijama o vremenskim uslovima po određenim danima, pa tako da ukoliko znate gde je napravljena fotografija i kada, možete da utvrdite da li je verodostojna u smislu vremenskih uslova koje prikazuje, kao na primer, da li je tog dana na tom mestu zaista padala kiša ili ne. Sajt nudi takve podatke za događaje u nekim slučajevima unazad do 1945. godine.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  IT
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

“Future is NOW” ove godine online iz Beograda, Zagreba i Sarajeva

Beograd, 10. novembar 2020. – U Beogradu, Zagrebu i Sarajevu će se 19. i 20. novembra održ…