Naslovna Politika Aleksandar Olenik izabran za predsednika Građanskog demokratskog foruma

Aleksandar Olenik izabran za predsednika Građanskog demokratskog foruma

3 min read
0
178
Aleksandar Olenik

Beograd, 2. mart 2019. – Bivši član Pokreta slobodnih građana (PSG) Aleksandar Olenik izabran je za predsednika nove političke organizacije Građanski demokratski forum, koja je osnovana u Beogradu.

Olenik je, na konferenciji za novinare povodom osnivačke skupštine, naveo da su evropske integracije i "Srbija na zapadu" ono što najbolje definiše program Građanskog foruma.

"Ono što definiše našu politiku je Srbija na zapadu, da stavimo tačku na politiku lutanja između istoka i zapada i prema toj našoj politici čovek treba da bude u centru pažnje", rekao je Olenik posle osnivačke skupštine.

Olenik je izjavio da je formiranje Građanskog demokratskog foruma, prvi korak u spajanju građanskih organizacija na lokalu, kako bi ukrupnjavanjem građanske opozicije, došli do izražaja i imali ulogu na donošenje odluka i uticaj na društveno-političke događaje.

"U ovom trenutku koalicija na vlasti je 'proputinovska' diktatura. Imamo jednu delimično organizovanu opoziciju, uglavnom nacionalističku, koja sama odlučuje ko je opozicija, a ko nije", rekao je Olenik.

On je dodao da saveznici novog Građanskog foruma "nikako" ne mogu biti nacionalisti, bez obzira da li su na vlasti ili u opoziciji.

Olenik je istakao da je najveći problem u Srbiji Kosovo, a da je politika koja "gura glavu pesak" neuspešna.

"Baš ova vlast, koja je devedesetih sprovodila ratnu politiku, ima najveću moralnu odgovornost da dođe do sporazuma Beograda i Prištine. Ako to nije sposobna ona mora da se skloni i da taj zadatak ostane sledećoj Vladi", naveo je Olenik.

Olenik je istakao da Građanski demokratski forum predstavlja treću političku alternativu koja je Srbiji neophodna.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Kampanja ekstremnih desničarskih partija nastoji da, za izbore za Evropski parlament, privuče mlade

Brisel, 16. maj 2019. –  Krajnje desničarske evropske partije udvaraju se mladi…