Naslovna Civilno društvo Aleksandar Vučić urušava samostalnost tužilaštva i poverenje građana u institucije pravosuđa

Aleksandar Vučić urušava samostalnost tužilaštva i poverenje građana u institucije pravosuđa

4 minuta za čitanje
0
171
Aleksandar Vučić

Beograd, 15. januar 2020. – Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Beogradski centar za ljudska prava (BG centar) ocenili su da izjavom o navodnim propustima javnog tužilaštva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić urušava samostalnost tužilaštva i poverenje građana u institucije pravosuđa.

Nevladine organizacije su u saopštenju navele da je Vučić osudio rad tužilaštva u konkretnom predmetu u kome je obustavljena istraga protiv osobe koju je nazvao „najpoznatijim i najopasnijim kriminalcem“.

Predsednik javno nipodaštava obrazloženja tužilaštva da su u tom slučaju poštovali procesne pretpostavke, odnosno, da su svoje postupke i odluke zasnovali na poštovanju Ustavom garantovanih prava. Iskazao je ličnu zainteresovanost i mešanje u sprovođenje postupka protiv pomenutog lica, što je van Ustavom propisanih ovlašćenja predsednika„, navele su organizacije.

Ocenile su da takvo postupanje i retorika predstavljaju „jedan od najjačih udara na samostalnost javnog tužilaštva u Srbiji“.

Kako se u saopštenju podseća, eventualnu odgovornost za propuste u radu javnih tužilaca utvrđuju u propisanom postupku Republički javni tužilac i Državno veće tužilaca koje u ovom slučaju, dodaje se u saopštenju, ima i dužnost da stane u zaštitu samostalnosti tužilaštva.

Dodatno, MUP je dužan da preispita da li je u ovom slučaju bilo eventualnih propusta u sprovođenju istražnog postupka“, stoji u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da „javnost zna“ da je Filip Koraćnajveći distributer narkotika i da organizuje ubistva“, ali je ocenio kao nejasno da „nikada nema dovoljno dokaza za to“.

Vučić je rekao da ga pravosuđe kritikuje da se „uvek meša“, a da „jedino znaju kako dobiti naloge od neke ambasade i kako da unište svoju zemlju“.

On je ranije izjavio da je „tek“ u ponedeljak saznao da je obustavljena istraga i povučena poternica protiv vođe „zemunskog klana“ Filipa Koraća i dodao da mu je „rečeno da je poternica povučena pre dva meseca“.

Istraga protiv Koraća započeta je u januaru 2019. godine zbog navodnog podstrekavanja na ubistvo Blaža Đurovića, u oktobru 2018. godine na Voždovcu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Portal SEEcult.org dobitnik Nagrade Fondacije Tanja Petrović

Beograd, 21. februar 2020. – Nagrada Fondacije “Tanja Petrović” za izuzetan doprinos afirm…