Naslovna Civilno društvo ANEM osudio izveštavanje tablioda

ANEM osudio izveštavanje tablioda

5 minuta za čitanje
0
293
ANEM

Beograd, 09. januar 2020. – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) je najoštrije osudila naslovne strane listova “Srpski telegraf”, “Informer” i “Alo”.

Asocijacija je zatražila hitno reagovanje od Ministarstva kulture i informisanja, tužilaštva i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, preneo je FoNet.

Cilj pisanja tih, ali i njima sličnih medija, jeste senzacionalizam, zbog kog se objavljuju podaci kojima se krše osnovna prava maloletnog deteta, žrtve teškog nasilja, naglašeno je u saopštenju ANEM-a povodom naslovnij strana i tekstova u tim listovima u kojima se prenose detalji iz istrage protiv Ninoslava Jovanovića, delovi njegovog navodnog iskaza, kao i fotografije maloletne devojčice, žrtve nasilja.

Istovremeno, ANEM ukazuje na to da se “nedopustivim izveštavanjem” tih tabloida “najgrublje krše zakonom i Ustavom garantovana ljudska prava maloletne žrtve nasilja, doslovno gazi Kodeks novinara Srbije i postupa u suprotnosti sa zakonom propisanim obavezama urednika, novinara i izdavača medija“.

U sopštenju ANEM podseća da je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da se “prikazom ili opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme povrediti dostojanstvo žrtve nasilja“.

Zakon je, kako se dalje navodi, “izričit u pogledu toga da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes“.

Kodeks novinara Srbije, naglašava ANEM, obavezuje svakog novinara da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece i žrtava zločina, kao i njihovo pravo na privatnost.

Takođe, Kodeks svakom novinaru “zabranjuje da koristi neprimerene, uznemiravajuće, pornografske i sve druge sadržaje koji mogu imati štetan uticaj na decu“.

Istovremeno, ANEM poziva Ministarstvo kuture i informisanja, u čijem je resoru “nadzor nad spovođenjem Zakona o javnom informisanju i medijima”, kao i nadležno javno tužilaštvo da povodom današnjeg pisanja u listovima “Srpski telegraf“, “Informer” i “Alo“, preduzmu sve mere iz svojih nadležnosti, kako bi prava i interesi maloletnog deteta bili zaštićeni u najkraćem roku, a dosadašnje ponašanje tih medija sankcionisano.

ANEM poziva i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, preduzme sve mere iz svoje nadležnosti.

Kako u konkretnom slučaju ne postoji opravdani i legitimni interes javnosti da bude informisana o detaljima koje su navedeni mediji objavili, ANEM ističe da “sloboda izražavanja, u cilju zaštite prava maloletnog lica, može biti podvrgnuta ograničenjima koje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti predviđa“.

Asocijacija poziva i sve medije da svoja buduća izveštavanja prilagode odredbama Kodeksa novinara Srbije, koji daje jasne smernice u pogledu načina izveštavanja o ovako delikatnim temama.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Gradska vlast u Valjevu bez rezultata i građanskog učešća u rešavanju problema aerozagađenja

Valjevo, 16. decembar 2021. – Gradska vlast u Valjevu je bez rezultata u rešavanju p…