Naslovna Civilno društvo ANEM: Zaustaviti pritisak na medije

ANEM: Zaustaviti pritisak na medije

3 minuta za čitanje
0
78
ANEM

Beograd, 28. jul 2020.  – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) osudila je odluku Uprave za sprečavanje pranja novca da napravi spisak medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana i od banaka traži uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019. godine i traži od nadležnih da spreče zloupotrebu borbe protiv pranja novca i finansiranja.

Asocijacija traži od nadležnih i da zaustave pritiske na nezavisne novinare i redakcije i omoguće im nesmetan rad.

U saopštenju se navodi da su za spisak saznali iz medija i da se na njemu nalazi 20 fizičkih lica i 37 organizacija ili udruženja, a od banaka se traže podaci “kako bi se utvrdilo da li organizacije i pojedinci sa spiska imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca”.

U saopštenju se ističe da Uprava ima pravo da traži te podatke, ali samo ako u vezi sa određenim transakcijama ili licima postoje osnovi sumnje da se radi o pranju novca ili finansiranju terorizma.

U konkretnom slučaju apsolutno je nejasno o kakvim osnovima sumnje može biti reč u odnosu na novinare i nevladine organizacije sa spiska koji je Uprava za sprečavanje pranja novca sastavila“, istakao je Anem.

Dodaje se da novinari i nevladine organizacije kroz svoje istraživačke tekstove i projekte ukazuju na sistemsku korupciju i slučajeve organizovanog kriminala i pranje novca i da odluka Uprave umesto da istraži slučajeve na kojima rade novinari i civilni sektor, istražuje one koji ukazuju na korupciju.

Kriminalizovanje kritičkih novinara, medija i organizacija civilnog društva, a posebno onih koji se se bave istraživanjem slučajeva korupcije, organizovanog kriminala i pranja novca,  predstavlja neprihvatljivu zloupotrebu i institucija i pravnog okvira suprotno ciljevima radi čijeg ostvarivanja su same te institucije i pravni okvir ustanovljeni“, ističe se u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Razlivalište: Otvorene prijave za učešće mladih u omladinskom izazovu

Beograd, 07. avgust 2020. – Organizacija Razlivalište, drugi put po redu, organizuje…