Naslovna Civilno društvo Anketa: Da li je Valjevo zajednica aktivnih građana uključenih u život grada?

Anketa: Da li je Valjevo zajednica aktivnih građana uključenih u život grada?

3 minuta za čitanje
0
1,572
Valjevo

Valjevo, 2. april 2019. – Skupština grada Valjeva je 28. decembra 2009. godine usvojila  „Viziju grada Valjeva 2020.“ koja je sastavn deo „Strategije održivog razvoja grada Valjeva 2010. – 2020.“.

Anketa je dostupna za popunjavanje na online platformi TVOJ STAV.

U Viziji grada je definisano, između ostalog, da je „Valjevo je zajednica ravnopravnih građana, zainteresovanih sa svoj život i za život budućih naraštaja, zajednica posvećena održivom razvoju. Zajednica određena kulturnom tradicijom, porodičnim vezama, solidarnošću, ličnom i zajedničkom inicijativom i ličnom odgovornošću. Valjevo je otvorena zajednica za sve ljude, ideje i različita mišljenja. To je zajednica aktivnih građana uključenih u život grada.

Na sajtu grada Valjevo navedeno da „Strategija obuhvata period od 2010. do 2020. godine, s tim što će dokument biti periodično ažuriran“.

Primetno je da dokument nije ažuriran jer na sajtu grada Valjeva može se pronaći samo verzija iz 2010.

Sasvim dovoljno razloga da se javno otvori tema i postavi pitanje: „Da li će grad Valjevo 2020. biti grad aktivnih građana i efikasne lokalne uprave?“.

Uoči Međunarodne nedelje civilnog društva, koja se održava od 8 do 12 aprila 2019 u Beogradu, udruženje građana Dijalog iz Valjeva poziva građanke i građane Valjeva da iznesu svoj stav o dosadašnjim oblicima neposrednog učešća građana u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou.

Na osnovu analize odgovora iz ankete  biće kreiran dokument koji će sadržati preporuke za unapređenje građanskog aktivizma na lokalnom nivou i unapređenje učešća građana u promenama na lokalnom nivou, a dokument će biti dostavljen svim relevantnim akterima na lokalnom i republičkom nivou.

 

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Civilno društvo i mediji traže od Batuta podatke o umrlim od korona virusa u Srbiji

Beograd, 09. jul 2020. – Od „Batuta“ se traži da podatke o ukupnom broju zaraženih, onima …