Naslovna Politika Evropska unija Ankete ukazuju na tesnu trku na evropskim izborima

Ankete ukazuju na tesnu trku na evropskim izborima

2 min read
0
417
evropski-parlament

Najnovija ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će dve najveće evropske "familije", socijalisti i konzervativci, osvojiti maltene isti broj mesta u Evropskom parlamentu na izborima u maju.

Reformistima se predviđa 20% mesta a analtičari očekuju da se njihov uticaj pre oseti u nacionalnim politikama nego u evropskoj. Analitičari uglavnom ne očekuju da uticaj evroskeptika u Parlamentu bude tako dramatičan kao što se to sada čini u medijskim debatama. U Evropskom parlamentu će se prisustvo evroskeptika osetiti ponajviše u vidu zalaganja za politike usmerene na privredni rast i socijalna pitanja.

Podaci koje je 19. marta objavio veb sajt Pulvoč2014 (PollWatch2014) prikupljeni su u istraživanjima javnog mnenja širom 28 članica Evropske unije i pokazuju da će se u trci za prvo mesto na predstojećim evropskim izborima naći dve vodeće partije.

Charts Pollwatch 19-03-2014


Očekuje se da socijaldemokratske stranke (grupa Progresivna alijansa socijalista i demokrata) osvoje 214 mesta u EP a partije sa desnog centra (grupa Evropska narodna partija) 213. Za njima bi išle ostale partije sa 40-60 mesta u EP pri čemu su trenutno na trećem mestu liberali iz grupe ALDE (Alijansa liberala i demokrata za Evropu).

Izbori za Evropski parlament biće održani od 22. do 25. maja.

Ceo tekst možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Opširnije informacije o izborima u Evropskoj uniji možete pročitati ovde.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Džonson dobio najveću podršku u prvom krugu glasanja za lidera konzervativaca

London, 14. jun 2019. – Bivši ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džons…