Naslovna Politika Evropska unija Antonijević: Ako se zaista želi ući u Evropsku uniju, ne postoji niti jedan razlog da usvojeni zakoni ne budu poštovani

Antonijević: Ako se zaista želi ući u Evropsku uniju, ne postoji niti jedan razlog da usvojeni zakoni ne budu poštovani

3 minuta za čitanje
0
258
Milan Antonijević

Novi Sad, 30. maj 2019. – Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo (FOD) Milan Antonijević izjavio je da izveštaj Evropske komisije i komparativne analize relevantnih organizacija pokazuju da Srbija “mora nešto menjati u procesu evropskih integracija”, a da preporuke koje dolaze iz njih moraju da budu poštovane i “na drugačiji način shvaćene” unutar zemlje.

Ova istraživanja i izveštaji govore o započinjanju jednog drugačijeg ciklusa odnosa prema Srbiji i svedoče da su sve zamerke koje domaće civilno društvo s pravom iskazuje godinama napokon našli mesto i u međunarodnim izveštajima i analizama. To je bila neminovnost, a izveštaji moraju biti ozbiljno iščitani“, izjavio je Antonijević za Vojvođanski istraživačko analitički centar VOICE iz Novog Sada.

On je upozorio da u Evropskoj uniji postoji svest da se Srbiji “neće učiniti usluga ako se zažmuri na jedno oko na kršenje ljudskih prava“.

Antonijević je kazao da će nakon formiranja nove Evropske komisije, odnos prema Srbiji biti “mnogo realističniji i zbog samih dešavanja unutar EU“.

Srbija se ne sme zaklanjati iza onih zemalja u EU u kojima postoji problem u oblasti vladavine prava, ljudskih prava i sloboda, i mora imati svoj put. Mora biti spremna da napravi širok sistem reformi na svim poljima, od medijskih sloboda do prava građana. Osim toga, ona mora napraviti održivi sistem, i na tome će se insistirati“, rekao je Antonijević.

On je istakao da je u proteklom periodu u Srbiji usvojeno mnogo zakona, i da sada “ne postoji niti jedan razlog da oni ne budu poštovani ako se zaista želi ući u Evropsku uniju“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

ECB: Sve manja mogućnost da dobijete lažnu novčanicu evra

Frankfurt, 22. avgust 2019. – U prvoj polovini 2019. iz opticaja je povučena 251.000…