Naslovna Vesti Srbija Antonijević: Ako Srbija ne može da ispuni preporuke, neka objasni zašto

Antonijević: Ako Srbija ne može da ispuni preporuke, neka objasni zašto

6 minuta za čitanje
0
36
Milan Antonijević

Beograd, 06. septembar 2021. – Milan Antonijević izrazio je nezadovoljstvo što se i dve godine kasnije ponovo priča o preduslovima za izlazak na izbore i što se političke partije vraćaju na početne pozicije, ali i što su nestali svi pomaci napravljeni u Regulatornom telu za elektronske medije (REM).

Antonijević kaže da Srbija ima obavezu da ispuni sve preporuke koje su dala međunarodna tela, a ako nema tu mogućnost mora jasno da kaže i međunarodnoj zajednici i građanima zašto ne može da sprovede zakone.

Kako kaže, ponovo se priča o preduslovima za izbore, kao i 2019. godine kada je pokrenuo međustranački dijalog na FON-u i kada je data jasna lista svega što Srbija mora da ispuni.

Tada smo govorili da su neophodne tri tačke, mediji, pritisak na birače i mogućnost da pod fer uslovima izađete na izbore, kao i da se ujednači finansiranje stranaka kako trka ne bi bila toliko neravnopravna“, rekao je jedan od facilitatora međustranačkog dijaloga.

Antonijević, na pitanje šta su za njega fer izbori, odgovara.

Dve godine kasnije razgovaramo o istim stvarima, političke stranke se vraćaju na početne pozicije, što nije dobro, pre svega za građane, izgubili smo vreme… pokušavamo da napravimo uslove u kojoj svaka stranka ima pođednaki prostor, mogućnost da prikažu program što sada nije situacija“, rekao je on.

Po njegovim rečima, na stolu su već dve godine preporuke koje su dali Crta, OEBS, ODHIR misija.

Ako političkim strankama želite da pošaljete jasnu porku, to je sveto pismo kojim bi svaka stranka trebalo da se vodi, pre svega vladajuća koja bi trebalo da sprovede sve što stoji u preporukama, a to do danas još nismo videli“, naglasio je Antonijević.

Kaže da ne vidi zašto bi kao građani pristajali na ustupke.

Želimo potpunu mogućnost da biramo, da vidmo kako izgledaju političke opcije, da smo upoznati sa njima, da ne postoji napadi i targetiranja političara kad god bilo ko pomalo iskoči na rejtingu da se svi koje je Tiviter označio, unisono bave tom osobom, a to su problemi sa kojom se stranke suočavaju“, rekao je Antonijević.

Sa sprovđenjem zakona zaista nema kompromisa, rekao je on i naglasio da je 2019. godine moglo da se razgovara o ustupcima po pitanju REM-a, izmeni članova saveta, itd.

Sve što smo tada uradli, reformisali REM, sve je nestalo, politiziovano je ponovo i vidi se očito da ni to telo koje nije najznačanije za medijsku sliku ne može da funkcioniše nezavisno. Vide se samo političke igre ali ne i uređenje medijske scene“, rekao je Antonijević.

Spajanje dijaloga koji se vodi na dva koleseka je, kako kaže, nebitno.

Dijalog sa međunarodnim poslanicima je nastavak onog vođenog na FON-u i tu je jasna nit i ne govori se o pojedinim ustupcima već ispunjenju svih preporuka koju su međunarodna tela dala Srbiji. Naša zemlja ima obavezu da ih ispuni, ako nema tu mogućnost mora jasno reći i međunarodnoj zajednici i građanima zašto ne može da sprovede zakone“, rekao je Antonijević.

Drugi dijalog u Skupštini mi deluje kao pokriće zašto nema jasnijih pomaka u međunarodnom dijalogu, naveo je on.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konvent: 2020. je bila teška godina za proces evropskih integracija

Beograd, 14. 10.2021. – Nacionalni konvent o EU (NKEU), kao i prethodnih  godina, iz…