Naslovna Politika Antonijević: Društvo, u kojem jedna stranka preuzima sve uloge države, mora se reformisati

Antonijević: Društvo, u kojem jedna stranka preuzima sve uloge države, mora se reformisati

3 min read
0
133
Milan Antonijević

Beograd, 08. maj 2019. – Milan Antonijević, direktor Fondacije za otvoreno društvo, u intervjuu za Istinomer ocenjuje da “živimo u dobu klimatskih promena, koje nisu vezane za ekologiju, nego za promenu u oblasti vladavina prava”.

On je ovo rekao u odgovoru na pitanje da li mu je jasno šta se dešava, imajući u vidu niz događaja i izjava, od Vučićevog propalog plana za razgraničenje, preko Vulinovih uvreda na račun građana albanske nacionalnosti, do “desanta” na pekaru u Borči, napada na građane u Novom Sadu, preko Ljotićevih plakata u Beogradu.

Antonijević smatra da sve navedeno treba da bude “predmet bavljenja institucija od plana za Kosovo do incidenta u Borči”.

Ali nama se konstantno obraćaju neki predstavnici institucija. Vučić kao predsednik govori o “planu” za Kosovo, Vulin je kao ministar odbrane izvređao Albance, a potom i poručio "ako nas neće Evropska unija ima ko hoće“?

Deluje kao da nema sistema, već kao da imate neka ministarstva koja ne sarađuju i onda se obraćaju građanima, tražeći od njih da reše problem.

Da li možemo da ustanovimo ko je odgovoran sad za ovu situaciju u kojoj se zemlja trenutno nalazi, za ovo šizofreno stanje?

Ako čitate Ustav, imate tri grane vlasti i sve tri grane vlasti snose jednak deo odgovornosti. U trenutku kada nemate jasnu podelu vlasti, ako je ona u potpunosti ili u velikoj meri u rukama izvršne vlasti, onda sve ono o čemu govorimo možemo "svaliti" na izvršnu vlast.

Intervju, u celosti, možete pročitati na sajtu Istinomer.

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Kampanja ekstremnih desničarskih partija nastoji da, za izbore za Evropski parlament, privuče mlade

Brisel, 16. maj 2019. –  Krajnje desničarske evropske partije udvaraju se mladi…