Naslovna Vesti Srbija Antonijević: Društvo, u kojem jedna stranka preuzima sve uloge države, mora se reformisati

Antonijević: Društvo, u kojem jedna stranka preuzima sve uloge države, mora se reformisati

3 minuta za čitanje
0
400
Milan Antonijević

Beograd, 08. maj 2019. – Milan Antonijević, direktor Fondacije za otvoreno društvo, u intervjuu za Istinomer ocenjuje da “živimo u dobu klimatskih promena, koje nisu vezane za ekologiju, nego za promenu u oblasti vladavina prava”.

On je ovo rekao u odgovoru na pitanje da li mu je jasno šta se dešava, imajući u vidu niz događaja i izjava, od Vučićevog propalog plana za razgraničenje, preko Vulinovih uvreda na račun građana albanske nacionalnosti, do “desanta” na pekaru u Borči, napada na građane u Novom Sadu, preko Ljotićevih plakata u Beogradu.

Antonijević smatra da sve navedeno treba da bude “predmet bavljenja institucija od plana za Kosovo do incidenta u Borči”.

Ali nama se konstantno obraćaju neki predstavnici institucija. Vučić kao predsednik govori o “planu” za Kosovo, Vulin je kao ministar odbrane izvređao Albance, a potom i poručio "ako nas neće Evropska unija ima ko hoće“?

Deluje kao da nema sistema, već kao da imate neka ministarstva koja ne sarađuju i onda se obraćaju građanima, tražeći od njih da reše problem.

Da li možemo da ustanovimo ko je odgovoran sad za ovu situaciju u kojoj se zemlja trenutno nalazi, za ovo šizofreno stanje?

Ako čitate Ustav, imate tri grane vlasti i sve tri grane vlasti snose jednak deo odgovornosti. U trenutku kada nemate jasnu podelu vlasti, ako je ona u potpunosti ili u velikoj meri u rukama izvršne vlasti, onda sve ono o čemu govorimo možemo "svaliti" na izvršnu vlast.

Intervju, u celosti, možete pročitati na sajtu Istinomer.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…