Naslovna Politika Antonijević. Državni organi da dele informacije sa medijima i građanima, postoje i prava koja država ne može ograničiti

Antonijević. Državni organi da dele informacije sa medijima i građanima, postoje i prava koja država ne može ograničiti

10 minuta za čitanje
0
455
Milan Antonijević

Beograd, 21. mart 2020. – Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević objasnio je u Novom danu, govoreći o pravima građana tokom vanrednog stanja, da postoje i prava koja država ne može ograničiti.

Pročitajte i tekst “Kako do pravne pomoći u slučaju kršenja ljudskih prava u uslovima vanrednog stanja”.

Kaže da treba pozvati državne organe na što veću pribranost, deljenje informacija i sa građanima i sa medijima, kao i da se što više novih procedura uvede da bi građani znali kako će prava moći da ostvaruju u budućnosti, ako sada izgledaju kao ograničena.

 „Da time pokažemo da institucije mogu da profunkcionišu, kako bi svaki građanin dobio odgovor“, kaže.

Kako je rekao Antonijević, smatra da bi poruka sa sastanaka Vlade mogla da bude i o razdaljini koja je preporučena između građana.

Objasnio je da je vanredno stanje definisano Ustavom.

To je situacija koja nalaže ograničenje ljudskih prava, Zakon koji reguliše i daje mogućnost vanredne situacije je blaži, on daje mehanizme saradnje ministarstava. Pre svega govorimo o pravima koja se ni u kom slučaju ne mogu ograničiti. Da krenemo redom – pravo na dostojanstvo i slobodan razvoj ličnosti, na život, zabrana ropstva i prinudnog rada, prava lica lišenih slobode, na pravično suđenje, na pravnu sigurnost, pretpostavka nevinosti, pravo na zaključenje braka i ravnopravnost supružnika… U ovim situacijama kada jeste u jednoj samoizolaciji, jedno je od prava o kojima treba razmišljati. To su prava koja država ne može ograničiti, za sva ostala imate mogućnost ograničenja“, objasnio je.

Pre svega, kaže, misli da građani vide zabranu slobode kretanja.

Jedno od prava koje je ograničeno, može biti na teritoriji, kategorijama građana… Može se tu naravno postaviti pitanje diskriminacije, ali kada uđete u samu meru i procenu, možemo reći da je opravdana, jer štiti tu kategoriju koja je najviše na udaru samog virusa“, kaže.

Govoreći o kaznama, kaže da se to dešava u slučajevima kada ne poštujete naloge koji su propisani vanrednim stanjem.

Kretanje u periodima kada je ograničeno, možete podleći pod član Krivičnog zakonika koji ograničava kretanje. Stariji od 65 ukoliko prekrše zabranu, može im se izreći kazna. Kazne jesu visoke, ali jeste upozorenje da je situacija vanredna, mislim da to i po vestima koje smo videli nekako poziva na odgovornost i da mnogo ozbiljnije shvatimo ovu situaciju nego što smo shvatali prethodnih dana, a nadamo se da će i rezultati biti dobri“, kaže.

Govoreći o situaciji sa „zarobljenim“ građanima, Antonijević kaže da je na to pitanje veoma težak odgovor.

Država se jeste potrudila da određen broj građana avionom vrati, da uđu u program samoizolacije, međutim, govorimo i o listi zemalja koje su proglašene zemljama u kojima je žarište, gde se građani koji ulaze odmah sprovode u vojni kamp Morović. Država ima obavezu da brine o svakom građaninu, da pojasni koje će mere preduzeti“, kaže.

Ističe da je dobro da se građani obraćaju direktno nadležnim organima.

Kako je rekao, svaki slučaj je specifičan.

Govorimo o pravu građana s jedne strane, a sa druge strane o zaštiti od same epidemije. Nadam se da će država imati rešenje, govorimo o zaštiti prava građana, bez obzira koliki su problemi s druge strane. Svaki pojedinac se ovde računa, računa se rizik koji možete doneti u zemlju“, kaže.

Govoreći o pravima zaposlenih, kaže da inspekcija mora reagovati u svakom konkretnom slučaju.

Država može da šalje neke apele ka poslodavcima da u svakom konkretnom slučaju razmotre. Ne može dati meru kojom će svima omogućiti da rade od kuće, ali je apel gde svaka od firmi mora pokazati solidarnost. Ne možete jednom merom doneti rešenja koja će svakoga zadovoljavati, ali govorimo o očuvanju egzistencije svakog od građana, gubitak posla ih stavlja u neravnopravan položaj, ali ne možete naložiti privredi da u kratkom roku ostane bez ikakvih sredstava“, kaže Antonijević, dodajući da mu je namera da podržimo one koji u ovom trenutku posao mogu obavljati od kuće.

Govoreći o položaju dece razvedenih roditelja, kaže da je samo vanredno stanje takvo da nalaže ograničavanje kretanja.

Kada govorite o interesu deteta, mislim da je mnogo veći interes da ostane zdravo, nego da se određena prava u potpunosti realizuju. Ne znači da treba uskratiti sve što je dato presudama, ali nadam se da će i roditelji naći meru između odluka suda i interesa deteta“, kaže.

Prema njegovim rečima, svako pitanje mora da se vaga, donose se odluke koje su veoma teške.

Teško je naći balans, zakon ne daje jasna uputstva tokom vanrednog stanja“, kaže.

Antonijević kaže da treba pozvati državne organe na što veću pribranost, deljenje informacija i sa medijima, kao i da se što više novih procedura uvede kako bi građani znali kako će prava moći da ostvaruju u budućnosti, ako sada izgledaju kao ograničena.

Da time pokažemo da institucije mogu da profunkcionišu, da u ovakvim situacijama mora pokazati pribranost, kako bi svaki građanin dobio odgovor“, kaže, preneo je portal Autonomija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Petrović: Mediji koji pokušavaju da izveštavaju profesionalno su neka vrsta incidenta

Beograd, 07. april 2020. – Zaključak o informisanju koji je Vlada donela, a posle po…