Naslovna Društvo Antonijević: Konačni tekst izmena Ustava omogućava dodatni pritisak izvršne vlasti na sudsku vlast

Antonijević: Konačni tekst izmena Ustava omogućava dodatni pritisak izvršne vlasti na sudsku vlast

3 min read
0
337
Milan Antonijević

Beograd, 15. april 2018. – Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević izjavio je da konačan tekst izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa može da se shvati kao igra "korak napred, korak nazad".

On je agenciji Beta kazao da je prerano za definitivnu ocenu teksta izmena Ustava, ali je upozorio da predložena rešenja omogućavaju da izbor članova Visokog saveta sudstva "ostane u potpunosti van pravosuđa".

"Problematična je odredba koja omogućava ministru pravde da pokreće disciplinske postupke protiv sudija, jer bi to znači dodatni pritisak izvršne vlasti na sudsku", kazao je Antonijević.

On je ocenio i da je definicija "istaknuti pravnik", na koju su strukovna udruženja i civilno društvo imali zamerke, sada "previše sužena".

"Dobro je što se uzima 10 godina iskustva, ali po toj definiciji istaknutim pravnikom se ne može smatrati neko ko nema pravosudni ispit, po čemu profesori prava ne mogu da budu istaknuti pravnici", rekao je direktor JUKOM-a.

Antonijević je kazao da će sednica Nacionalnog konventa, zakazana za 23. april, biti dobra prilika da se uradi kvalitetna analiza konačnog teksta, na koji veruje da će Venecijanska komisija staviti zamerke.

"Ne znam da li će u celosti ceniti tekst, ali će svakako imati zamerke na odredbe", kazao je Antonijević.

Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je prošlog petka Venecijanskoj komisiji Nacrt izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa i tom prilikom saopštilo da bez pozitivne ocene komisije na radni tekst ustavnih amandmana, neće ići u dalju proceduru usvajanja.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Poslednja verzija ustavnih amandmana predstavlja korak nazad u odnosu na dostignuti nivo depolitizacije pravosuđa

Beograd, 17. oktobar 2018. – Amandmani na Ustav Srbije koje je Ministarstvo pravde p…