Naslovna Društvo Pravosuđe Antonijević: Oformiti službu koja će nadgledati sprovođenje prava žrtava u krivičnom postupku

Antonijević: Oformiti službu koja će nadgledati sprovođenje prava žrtava u krivičnom postupku

5 minuta za čitanje
0
1,190
Milan Antonijević

Beograd, 26. april 2017. – U krivično zakonodavstvo Srbije pored termina oštećenog potrebno je uvesti pojam žrtve da bi se unapredio njihov položaj u krivično-pravnom postupku, rekao je direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom Milan Antonijević.

On je rekao da su u zakonodavstvu Srbije prepoznate "ranjive grupe" a da bi se uvođenjem pojma žrtve one bolje zaštitile, odnosno proširila njihova prava u krivičnom postupku.

"Znači da se na jedan adekvatniji način prepozna, ne samo ono što postoji u međunarodnom pravu već da se unapredi položaj žrtava u krivično-pravnom postupku i da se njihova prava na određen način garantuju. Kada govorimo o oštećenom prevashodno se nekako podrazumeva da je to neko materijalno oštećenje… Međutim, kod pojma žrtve ta pitanja bi bila mnogo jača", kazao je Antonijević novinarima u Beogradu, prenosi Beta.

U pauzi tokom skupa "Oštećeni (žrtve) u krivičnom postupku" Antonijević je kazao da su u zakonodavstvu Srbije prepoznate "ranjive grupe", kao ono koje bi trebalo štiti.

"Međutim, uvođenje pojma žrtve znači proširenje prava njihovih zastupnika u krivičnom postupku. Govorimo i o maloletnicima i o drugim ranjivim grupama – ženama, koje bi sigurno bile na adekvatniji način zaštićene. To je sve predviđeno Akcionim planom (za Poglavlje 23), te stoga na nama je da pratimo da li se te stvari menjaju u sistemu", naveo je Antonijević.

On je kazao da bi trebalo napraviti službu koja bi pratila "sprovođenje prava žrtava u krivičnom postupku".

Komentarišući to što žrtve seksualnog nasilja često moraju da više puta ponavljaju svoje iskaze, Antonijević je naveo da je to "višestruko ugrožavanje i viktimizacija samih žrtava" i njihovo "nepotrebno izlaganje delovima krivičnog postupka gde se ponovo traumatizuju".

On je kazao da se u delima kao što su zločin iz mržnje, seksualno nasilje mora povećati osetljivost sistema i tužilaštva i sudova, a i centara za socijalni rad.

Antonijević je rekao da za žrtve tih krivičnih dela nije prioritet materijalno obeštećenje, već one "mnogo veći fokus stavljaju na izvesnost kažnjavanja" svojih zlostavljača, a uz to i na svoj položaj tokom krivičnog postupka i odnos svih koji učestvuju u postupku prema njima, a "to žrtve najviše boli u samom postupku", naveo je on.

Antonijević je na skupu rekao da Poglavlje 23 u pregovorima o prijemu Srbije u EU, predviđa izmene položaja oštećenih, odnosno žrtava, u skladu s međunarodnim standardima.

On je rekao da je izrađena analiza potreba, ali nije dostavljena organizacijama civilnog društva i apelovao na Ministarstvo pravde da to uradi.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Pravosuđe
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Pokrenut portal za onlajn plaćanje sudskih taksi

Beograd, 15. maj 2021. – Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da je Ministarst…