Naslovna Vesti Srbija Aranđelović: Pitanje termina emitovanja rijalitija zapravo je pitanje kakvo društvo građani žele

Aranđelović: Pitanje termina emitovanja rijalitija zapravo je pitanje kakvo društvo građani žele

8 minuta za čitanje
0
494
Višnja Aranđelović

Beograd, 24. novembar 2020. – Ponekad mi se čini da živimo u paralelnom svetu u kome su isti ljudi heroji u jednim, a antiheroji u drugim medijima, izjavila je FoNetu novinarka i članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Višnja Aranđelović.

Oni koji su prevaranti u Informeru ili na Pinku, heroji su na N1 ili u Danasu, i obratno“, rekla je Aranđelović u serijalu razgovora Presstup.

Ona je kao “duboko podeljenu” ocenila medijsku scenu u Srbiji i upozorila da javnost svedoči “rovovskoj” podeli.

Kako je ilustrovala, “ako želite da saznate šta misli vlast ili opozicija, to ne možete da nađete u jednom mediju, u jednim novinama ili na jednoj televiziji, već morate da čitate više novina ili gledate više televizija“.

Upitana ko je odgovoran za učestale orkestrirane napade na novinarke i novinare, ona je odgovorila da je reč o pojedincima.

Zaista mislim da su za napade na novinare krivi oni koji napadaju, ali je država kriva, ukoliko oni za to ne budu kažnjeni, ukazala je Aranđelović.

Ona je istakla da su mediji veoma zainteresovani za rad REM i ocenila da je u vreme kada je REM posmatrala REM samo kroz “dioptriju novinara“, bilo malo informacija o radu regulatora i o tome kako donosi odluke i kakva je argumentacija.

Njoj se čini da se stanje “malo poboljšalo“, jer postoje članovi REM koji su otvoreni prema medijima i zapisnici “u kojima može da se vidi čitav tok sednice“.

Na pitanje koji su najproblematičniji programski sadržaji na televizijama, Aranđelović je podsetila na inicijativu REM da se rijaliti programi prebace u kasne sate.

Polovina članova članova REM je bila za to da se pitanje rijalitija reši pravilnikom, precizirala je ona i dodala kako joj se čini da svih osam članova “krnjeg sastava” Saveta REM smatraju da tim programima jeste mesto u kasnijim satima.

Prema njenom tumačenju, pitanje termina emitovanja rijalitija zapravo je pitanje kakvo društvo građani žele.

Pitanje je kakvu ćemo poruku poslati mladim ljudima koji gledaju tokom dana televiziju i vide nasilje, mržnju, svakakve scene, a sve uz poruku: ‘Dođite, budite rijaliti zvezda, ne morate da učite, ne morate ništa da postignete, prodajte svoju intimu i za 10 meseci ćete dobiti stan’“, ilustrovala je Aranđelović.

Kada podnose zahtev REM za dozvolu, televizije daju “sjajne” elaborate, istakla je ona i konstatovala da bi Srbija imala sjajne medije kada bi se televizije tih elaborata i pridržavale.

U godišnjim izveštajima, međutim, vidi se da “gotovo nijedna” komercijalna televizija nema kulturni, a da mali broj njih ima naučni program, predočila je Aranđelović.

Kako je primetila, tri četvrtine programa televizije Hepi čini rijaliti program, dok je udeo rijaliti programa na televiziji Pink jedna trećina.

Aranđelović se pozvala i na istraživanja iz kojih proističe da građani ne veruju medijima i da za to novinare smatraju odgovornim.

Ona razlog vidi u tome što građani ne mogu da dobiju celu informaciju na jednom mestu, jer postoji kakofonija informacija.

Ista vest, kako je rekla,, može se videti iz različitih uglova u različitim medijima, “što nije loše, ali bi bilo dobro da se u tim medijima mogu videti obe strane“.

Za 12 godina, koliko je u medijima, Aranđelović ne pamti nijedan događaj u kome su novinari bili solidarni.

Kao primer, navela je situacije u kojima su “političari otpuštali” glavne i odgovorne urednike, kada su ukidane neke “važne i kultne emisije” i kada su “poznati novinari” ostajali bez posla.

Imali smo slučaj kada je jednom novinaru pružena podrška, ali su se ti isti pokajali, jer su na kraju shvatili da on nije na istoj političkoj liniji sa njima, što je dokaz nesolidarnosti“, rekla je Aranđelović.

Ona smatra da novinari nisu solidarni čak ni u okviru istih redakcija, uverena da je za to “kriva ekonomska nestabilnost i veoma loše plaćen posao“.

Nažalost, novinari se sve više vode pitanjem zbog čega bi pružali podršku kolegi koji je u nemilosti, ako to može da ih košta ili razmišljaju “o rati kredita” koji bi trebalo da otplate i “detetu koje bi trebalo poslati na ekskurziju“, zakjučila je Aranđelović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…