Naslovna Kultura Književnost Arhipelag objavio novi roman slovenačkog pisca Draga Jančara

Arhipelag objavio novi roman slovenačkog pisca Draga Jančara

4 minuta za čitanje
0
211
Drago Jančar Kao i ljubav

Beograd, 30. novembar 2019. – Novi roman slavnog slovenačkog pisca Draga Jančara Kao i ljubav objavljen je u izdanju Arhipelaga u prevodu Ane Ristović.

Jančarov roman Kao i ljubav smešten je u Mariboru i okruženju u poslednjoj godini Drugog svetskog rata.

Jančarov roman je zadivljujuća priča o volji i otpornosti ljudskog duha na pozadini istorijskih slučajnosti i tragedija. Pisac iznutra prati doživljaje svojih junaka, njihove unutrašnje lomove i spoljne okolnosti koje ih izazivaju i lome, ograničavaju i sputavaju. Jančarovi junaci pokušavaju da se izbore sa okolnosti, društvenim i političkim, istorijskim i ideološkim, koje ih nemilosrdno bacaju u najrazličitija iskušenja, dovodeći ih u opasnost da pređu granicu ljudskosti, da se sve te ili pak da žive u strahu i očajanju.

U ovom majstorski ispričanom romanu pisac spaja intimne sudbine pojedinaca sa važnim društvenim tokovima i istorijskim silama koji se odigravaju na uzavreloj pozornici Drugog svetskog rata.

Usred rata, okupacije, logora i gerilskih borbi ukrštaju se četiri price o četiri osobe koje su žrtve ili napadači, a nekada i oboje.

Svako od Jančarovih junaka u jednom trenutku je žrtva, da bi, promenom ratnih okolnosti, za neko vreme postao pobednik i osvetnik, posednik moći i osoba koja odjednom dolazi u priliku da odbaci nekadađnje strahove i nametnute uloge.

Svako od Jančarovih junaka pokušava na svoj način da odbrani svoju ljubav od besmisla zla i od propadanja ljudskog dostojanstva.

Smešten na relativno malom prostoru i u relativno kratkom vremenu, u razdoblju poslednje godine jednog strašnog rata, tokom koje se toliko toga menja iz osnova, roman Draga Jančara Kao i ljubav uzubdljiva je priča o ljubavi i patnji, o ratu i lomovima u ljudskom društvu i u samoj ljudskoj prirodi.

Roman Draga Jančara Kao i ljubav objavljen je i na nemačkom i francuskom jeziku. U oktobru roman Kao i ljubav bio je na vrhu lista najčitanijih knjiga u Austriji, a neobično pozitivne kritike o ovom romanu objavljene su u vodećim listovima i nedeljnicima na čitavom nemačkom govornom području.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Književnost
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Šabić: Nedopustivo nizak nivo dostupnosti informacija o radu Vlade i Kriznog štaba tokom epidemije korona virusa

Beograd, 02. jul 2020. – Dostupnost informacija o radu Vlade i njenog Kriznog štaba za suz…