Naslovna Kultura Književnost Arhipelag objavio novu knjigu pesama Ane Ristović

Arhipelag objavio novu knjigu pesama Ane Ristović

4 minuta za čitanje
0
258
Ana Ristović

Beograd, 7. jula 2019. – Nova knjiga pesama Ane Ristović Ruke u rukama objavljena je upravo u izdanju Arhipelaga u prestižnoj pesničkoj ediciji Element.

Neke od najboljih pesama koje je Ana Ristović napisala nalaze se u ovoj odlično komponovanoj knjizi,“ kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.

Božović posebno naglašava celovitost knjige Ruke u rukama u kojoj pojedinačne pesme, uzete zajedno, oblikuju veću i prodornu celinu:

Pesme u njoj su u stalnom međusobnom dijalogu, nastavljaju se i produžavaju. Otuda knjiga Ruke u rukama deluje vrlo celovito, kao niz pesama koje su suštinski povezane i u toj povezanosti ispovedaju priču modernog sveta u neprestanoj promeni. Beležeći promene tog sveta i ono što te promene izazivaju u krhkom lirskom subjektu, pesme ostaju svedočanstvo izdvojenih, privilegovanih, naročitih trenutaka koje magijski rad jezika pretvara u jedino sačuvano vreme“.

Nove pesme Ane Ristović pokazuju umeće pesnikinje da od raznolikih detalja svakodnevice oblikuje upečatljive pesničke slike.

Od prizora iz svakodnevice, kako beogradske, tako i berlinske, ali u svakom slučaju duboko proživljene svakodnevice, kao i od detalja kamernog sveta u stihovima knjige odlazi se vrlo daleko i vrlo prodorno u lirsku ekspresiju, pesničko mišljenje i metafizičke vidike. U knjizi pleni i izražena kritička intonacija. Oslonjene na proživljeno i promišljeno iskustvo, ove pesme oblikuju ubedljivu i uzbudljivu, nimalo ravnodušnu slika našeg sveta i ljudi, postupaka i namera, pritajenih zamki i velikih priča koje ga čine“, naglašava Gojko Božović.

 Ruke u rukama su deveta pesnička knjiga Ane Ristović.

Za poeziju Ristović je dobila „Brankovu nagradu”, nagradu „Branko Miljković“, nemačku nagradu „Hubert Burda Preis“, nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja“, „Disovu nagradu“ za pesnički opus i nagradu „Desanka Maksimović“ za ukupan doprinos srpskoj poeziji.

Pesme Ane Ristović prevedene su na brojne jezike i zastupljene su u više domaćih i stranih antologija. Knjige pesama ove autorke objavljene su na slovačkom, slovenačkom, nemačkom, mađarskom, makedonskom i engleskom jeziku. Njena pesma „Oko nule“ uvrštena je u pedeset najboljih ljubavnih pesama sveta po izboru žirija britanskog časopisa The Guardian.

Tokom 2018/2019. godine Ana Ristović bila je rezidencijalni stipendista nemačke DAAD fondacije, u Berlinu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Književnost
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Zadužbina objavila imena članova žirija Nagrade Milan Mladenović

Beograd, 26. maj 2020. – Članovi žirija Nagrade Milan Mladenović za 2020. godinu biće muzi…