Naslovna Politika Asocijacija medija protiv povratka države u vlasništvo medija i revizije medijske reforme

Asocijacija medija protiv povratka države u vlasništvo medija i revizije medijske reforme

4 min read
0
491
mediji

Beograd, 7. novembar 2017. – Upravni odbor Asocijacije medija usprotivio se reviziji medijske reforme i povratku države u medijsko vlasništvo, na šta upućuju nedavne izjave ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i pojedinih članova Radne grupe za izradu nove Medijske strategije. 

"Njihove najave da je rešenje za Tanjug već pripremljeno i da će on biti vraćen u legalne okvire, ali se čeka usvajanje Medijske strategije, samo potvrđuju da je formiranje Radne grupe za njenu izradu bila farsa. Stav je Upravnog odbora da se postavlja i pitanje odgovornosti jer Tanjug, suprotno slovu Zakona i odluci Vlade Srbije koja nije opozvana, niti je Zakon promenjen, već dve godine radi kao 'fantom' ili 'zombi', što priznaju i pojedini članovi Radne grupe", navodi se u saopštenju.

Upravni odbor je dodao da bi članicama Asocijacije medija novinskim agencijama FoNet i Beta morala biti nadoknađena šteta jer su bile izložene dvogodišnjem nezakonitom radu Tanjuga i diskriminaciji na medijskom tržištu. 

"Prema stavu Upravnog odbora, postaje izvesno da su za novu Medijsku strategiju unapred pripremljena rešenja, koje država namerava da nametne političkom voljom, dok bi članovi Radne grupe tome samo trebalo da daju legitimitet i za njih budu pokriće. Upravni odbor smatra da je ovo još jedna potvrda ispravnosti odluke Asocijacije medija da povuče predstavnika iz Radne grupe i podseća da je od početka ukazivao na proceduralna i metodološka ograničenja suštinskom doprinosu i uvažavanju stavova medijske zajednice usmerenih na poboljšanje normativnog okvira za rad novinara i medija", dodaje se.

Upravni odbor Asocijacije medija je upozorio preostale članove radne grupe da nemaju mandat da sopstvene stavove proglašavaju za već prihvaćena i neopoziva rešenja i usprotivio se nagoveštajima prema kojima će buduća strateška opredeljenja dati zakonsko pokriće za još veći uticaj politike na medijsku sferu.

"Upravni odbor ponovo naglašava da bi rad na Medijskoj strategiji trebalo odmah obustaviti, Radnu grupu raspustiti i formirati novu, sa drugačijom strukturom, brojem članova i metodologijom, uz učešće svih relevantnih novinarskih i medijskih udruženja. Njihovim istupanjem iz Radne grupe dalji rad na Medijskoj strategiji sa preostalim njenim članovima, koji najavljuje Ministarstvo kulture i informisanja, nema legitimitet neophodan za usvajanje takve regulative koja bi doprinela napretku medijske scene Srbije, već bi označio povratak u prošlost", navedeno je u saopštenju te asocijacije.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…