Naslovna Politika Evropska unija Audiovizuelni sektor u EU brine reforma autorskih prava

Audiovizuelni sektor u EU brine reforma autorskih prava

5 minuta za čitanje
0
700

Brisel, 03. maja 2017. – Više od 400 predstavnika evropskog audiovizuelnog sektora uputilo je 2. maja pismo institucijama EU zbog planirane reforme autorskih prava.

Oni su izrazili zabrinutost zbog predloženih rešenja koja bi, kako smatraju, mogla da ugroze finansiranje njihove produkcije. Evropska komisija trebalo bi da polovinom maja pripremi presek dosadašnje rasprave o predlogu reforme autorskih prava koji je predstavila u septembru prošle godine, preneo je Euractiv.

Scenaristi, reditelji, producenti i distributeri filmova iz 28 članica EU uputili su pismo sa zamerkama predsednicima Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju i Evropskog saveta Donaldu Tusku.

Oni su izrazili zabrinutost zbog predloga reforme koji je Evropska komisija predstavila 14. septembra prošle godine, a koji trenutno razmatraju Evropski parlament i Savet. Odbor za pravna pitanja Evropskog parlamenta trebalo bi da se izjasni u predlogu reforme 28. septembra.

U okviru Saveta EU samo Francuska, Španija i italija žele da se sačuva teritorijalni princip autorskih prava jer je on, posebno u audiovizuelnom sektoru i filmskoj inustriji, ključan za finansiranje i širenje kulture, rekla je predstavnica potpisnika pisma.

Evropska komisija želi da sada olakša distribuciju programa objavljenog na internetu tako što bi jedna TV stanica, čim dobije pravo na korišćenje sadržaja u jednoj evropskoj zemlji u kojoj posluje, mogla da je nudi na internetu i u drugim delovima EU.

Evropske televizijske stanice sada na internet sajtovima stavljaju na raspolaganje široku paletu programa, u isto vreme kada i na TV stanici ili odloženo, ali su ti programi na internetu dostupni samo u zemlji iz koje je i kanal.

Postoji i mogućnost da serija koja je u produkciji TV stanice, ili za koju TV stanica ima ekskluzivno pravo, bude prodata za emitovanje u drugoj evropskoj zemlji, što onome ko je finansirao snimanje omogućava da dobije prihod.

Predstavnici audiovizuelnog sektora tvrde da bi reforma o kojoj se raspravlja, mogla da ugrzi sadašnji model finansiranja. Filmski producenti smatraju da će im ona oslabiti pozicije u pregovorima sa velikim TV kanalima.

"Ovaj projekat direktno ugrožava kulturnu raznolikost jer će lokalne produkcije biti prve na udaru ovog predloga", ocenili su oni.

Evropska kancelarija unije potrošača (BEUC) je prošle godine ocenila da je ova reforma korak u dobrom pravcu, ali da nije dovoljno ambiciozna.

Evropski javni kanali su takođe prošle godine sa odobravanjem dočekali predloge Komisije, a Evropska unija javnih rediotelevizija EBU ocenila je da će to omogućiti publici da gleda i sluša emisije javnih medija iz više zemalja preko različitih platformi.

Evropska komisija namerava i da pomogne medijskim kućama da traže prava na članke koje su na internet postavili i koristili Gugl njuz (Google News), Fejsbuk (Facebook) i drugi pretraživači i agregati vesti koji direktno zahvaljujući ovim sadržajima ubiraju prihod od reklama.

Predlog je izazvao otpor nevladinih organizacija i velikih kompanija na internetu poput Gugla i Fejsbuka, a nije poznao da li ima većinsku podršku u Evropskom savetu i EP.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Danas: Ne priliči Javnom servisu da koristi rečnik Pinka

Beograd, 12. novembar 2019. – Ne priliči Javnom servisu da u zvaničnom saopštenju ko…