Naslovna Kultura Film Austrijski filmski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Austrijski filmski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

3 minuta za čitanje
0
95
film

Beč, 05. septembar 2022. – Austrijski filmski festival ove godine održava se u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 22. do 27. septembra.

Publika će tokom nekoliko dana festivala moći da pogleda sedam dugometražnih igranih ostvarenja iz austrijske savremene produkcije, uz radionicu i tribine u pratećem programu.

Beogradski deo programa biće održan u Kulturnom centru Beograda od 22. do 25. septembra, novosadski u Kulturnom centru Novog Sada (23-26.  septembar), a niški u Cineplexxu Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom (24-27. septembar).

Slogan ovogodišnjeg festivala je “Krajnosti”, a selektor programa je dr Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

U više filmova govori se o licu i naličju, mikro i makro kosmosu koji još jednom potvrđuju besmisao, ali i veličanstvenost ljudskih života bilo da ove filmove gledamo u Beču ili Beogradu. Ovogodišnji Festival austrijskog filma verovatno neće moći da pobedi stvarnost epohe (ako neko ili nešto uopšte može?) ali je može učiniti zanimljivijom, zabavnijom, ali i tragičnijom i melanholičnijom, jer filmovi i postoje da ne bismo propali od istine”, istakao je Aleksandar S. Janković.

Festival će biti otvoren ostvarenjem “3:30” reditelja Ludviga Vusta, koji će posle projekcije učestovati u Q&A razgovoru sa publikom.

Novo delo ovog plodnog pisca-reditelja-producenta-kinematografa, obmanjujuće formalne složenosti i iznenađujuće emocionalne dubine, ispituje prijateljstvo, komunikaciju, tehnologiju, istoriju i pamćenje uz primese uznemirujućeg humora.

Gošća festivala je i montažerka Monika Willi koja je učestvovala u nastajanju nekoliko austrijskih dobitnika Zlatne Palme i Oskara, radeći rame uz rame sa Mihaelom Hanekeom i Ulrihom Seidlom – čiji se najnoviji film “Rimini” prikazuje na festivalu, saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Film
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Roman ” Povratak na Zejrek” Vladimira Jaćimovića u izdanju Arhipelaga

Beograd, 27. septembra 2022. – Roman Vladimira Jaćimovića Povratak na Zejrek upravo je obj…