Naslovna Društvo Autonomija: Afirmativne mere za upis romskih studenata koristi rodbina visokih funkcionera

Autonomija: Afirmativne mere za upis romskih studenata koristi rodbina visokih funkcionera

2 minuta za čitanje
0
154
studentkinja

Novi Sad, 01. novembar 2019. – Zloupotrebe afirmativnih mera prilikom upisa romskih studenata na fakultete dešavaju se zbog toga što kriterijumi po kojima Nacionalni savet romske nacionalne manjine izdaje preporuke za upis – nisu transparentni, a ne postoji ni nezavisna komisija koja bi se time bavila iako su romska studentska udruženja zahtevala njeno osnivanje, kažu za Autonomiju članovi pojedinih romskih organizacija.

Oni dodaju da je to ostavljalo prostor bivšim, a i sadašnjim čelnicima romskog Nacionalnog saveta da zadovoljavaju svoje političke, lične i finansijske interese izdavanjem preporuka za upis članovima porodica i rodbine partijskih funkcionera koji nisu Romi.

Sa druge strane, Nacionalni savet odgovara da kandidati dobijaju preporuke za upis na osnovu njihovih „čvrstih veza“ sa romskom manjinom u Srbiji, a vodi se, između ostalog, računa i da li govore romski jezik.

Afirmativne mere za upis studenata romske nacionalnosti sprovode se još od 2005. godine na osnovu Programa afirmativnih mera Vlade Republike Srbije, a sa ciljem što većeg uključivanja Roma u visoko obrazovanje.

Za osetljive grupe namenjena je kvota od dva odsto na svakom fakultetu – jedan odsto od ukupnog broja budžetskih mesta za Rome, a jedan odsto za osobe sa invaliditetom.

Tekst, u celosti, možete pročitati na portalu Autonomija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

YUCOM: Sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija, pravo na obaveštenost u fokusu treće analize “Ljudska prava i Covid -19”

Beograd, 18. maj 2020. – U Republici Srbiji, u cilju sprečavanja širenja zaraze i po…