Naslovna Civilno društvo Autonomni ženski centar ukazuje na veliku opasnost od femicida

Autonomni ženski centar ukazuje na veliku opasnost od femicida

3 minuta za čitanje
0
155
Autonomni ženski centar

Beograd, 27. septembar 2021. – Autonomni ženski centar (AŽC) saopštio je da napuštanje nasilnika zbog razvoda ili prekida partnerstva, nasilnikova intenzivna ljubomora, posedovanje  vatrenog oružja, učešće u ratnim sukobima i velika starosna razlika u godinama između partnera predstavljaju pokazatelje koji mogu ukazati na visoku opasnost od femicida.

Reagujući na izveštavanje medija povodom najnovijeg ubistva žene u porodičnom nasilju, AŽC je ukazao da su mediji preneli da je okruženje žrtve i počinioca svedočilo da je ubica bio “preke naravi, ali da se nije moglo predvideti da će je ubiti“.

Scenario u kome žrtva napušta učinioca, koji je posle toga moli i ubeđuje da se vrati, praćen intenzivnom  ljubomorom, a neretko i proganjanjem, prisutan je u većini intimnih partnerskih femicida svuda u svetu, a to  potvrđuju ovaj i brojni drugi slučajevi iz Srbije, naglašava AŽC.

Činjenica da su se ubica i žrtva razveli i da ga je žena napustila svega nekoliko dana pre ubistva, upućuje na to da su nadležne institucija mogle da budu kontaktirane zbog razvoda i poveravanja zajedničke dece, pa AŽC pita da li su te institucije mogle da ispitaju da li postoji nasilje ili potencijalna opasnost od nasilja u porodici.

Neposredno okruženje ubice i žrtve znalo je da on poseduje pištolj, da je bio na ratištu, kao i da je  nekadašnji predsednik udruženja boraca, pa AŽC konstatuje da se ne može utvrditi da li je i na koji način ratno iskustvo uticalo na tog čoveka, “budući da u Srbiji ne postoji ni evidencija, ni sistemska podrška za ljude koji su bili učesnici ratnih sukoba na ovim prostorima koji se suočavaju sa PTSP“.

Činjenica da se već opisani scenario intimnog partnerskog femicida ponavlja iz godine u godinu je porazna, upozorio je AŽC i zatražio od nadležnih da reaguju pre, a ne posle zločina.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konkurs za Regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Banjaluka, 23. septembar 2022. – Otvorene su prijave za Regionalnu novinarsku nagrad…