Naslovna Civilno društvo AŽC: Institucije da izdaju uputstva za viđanje dece sa roditeljem sa kojim ne žive

AŽC: Institucije da izdaju uputstva za viđanje dece sa roditeljem sa kojim ne žive

5 minuta za čitanje
0
258
tužna devojčica

 Beograd, 30. mart 2020. – Autonomni ženski centar (AŽC) saopštio je da, u vreme vanrednog stanja, beleže značajan broj poziva majki sa pitanjem i problemom sprovođenja sudskih odluka kojima je regulisano održavanje ličnih odnosa maloletne dece i očeva sa kojima deca ne žive, a u toku trenutnih vanrednih okolinosti.

S tim u vezi, AŽC je uputio je predloge Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvu pravde da izdaju jasne instrukcije za sprovođenje ovih sudskih odluka.

AŽC je i nakon proglašenja vanrednog stanja nastavio da putem telefona pruža psoho-socijalnu i pravnu podršku ženama u vezi sa zaštitom od nasilja u porodici i pitanjima iz porodično pravnih odnosa”, navodi se u saopštenju.

 Od tada nam se veći broj majki obratio sa pitanjem u vezi sa mehanizmima sprovođenja sudskih odluka koje se tiču viđanja maloletne dece sa roditeljem sa kojim ne žive, dodaje se.

Kao jedan od problema u vezi sa sprovođenjem modela viđanja, objašnjavaju iz AŽC-a, jeste taj što su viđanja i primopredaja dece regulisani tokom onih časova u toku dana kada je uvedena zabrana kretanja građana i građanki, odnosno „policijskog časa“.

U takvim situacijama se nameće potreba da sami roditelji sačinjavaju dogovor kako bi se viđanje „pomerilo“ i održavalo tokom onih sati kada je moguće dozvoljeno kretanje, dodaje se.

Međutim, u onim slučajevima u kojima postoji istorija porodičnog nasilja, značajno je otežano ili nemoguće postizanje dogovora koji bi bili u skladu sa dinamikom viđanja koju je odredio sud i interesom maloletne dece”, piše u saopštenju.

Druga vrsta problema postoji u slučajevima kada neki od članova porodice sa kojim dete živi, pate od hroničnih oboljenja ili su starije životne dobi.

U tim slučajevima često kretanje deteta i kontakt sa većim brojem lica može dovesti do veće verovatnoće prenošenja virusa, što za maloletno dete, a posebno za ostale članove domaćinstva, može predstavljati ozbiljan bezbedonosni i zdravstveni rizik”, prenosi AŽC iskustva roditelja koji u se obraćali ovoj organizaciji tokom vanrednog stanja.

S obzirom na to da u aktuelnoj situaciji vanrednog stanja dolazi do objektivne nemogućnosti potpunog ili delimičnog sprovođenja sudskih odluka u vezi sa održavanjem direktnog ličnih odnosa dece sa roditeljima, AŽC traži da “pomenuta ministarstva da izdaju jasne instrukcije na koji način će se tokom vanrednog stanja sprovoditi sudske odluke u vezi sa održavanjem ličnih odnosa maloletne dece sa roditeljima sa kojima ne žive, a koje uključuju specifične situacije i okolnosti na koje smo u ovom dopisu ukazale”.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Utvrditi ko uznemirava novinara N1 Dušana Mlađenovića

Beograd, 27. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadle…