Naslovna Civilno društvo AŽC: Trećina studentske populacije doživela seksualno uznemiravanje na fakultetu

AŽC: Trećina studentske populacije doživela seksualno uznemiravanje na fakultetu

2 minuta za čitanje
0
440
Autonomni ženski centar

 Beograd, 5. novembar 2018. – Trećina studentkinja i studenata u Srbiji bila u situaciji da zaposleni na fakultetu u njihovom prisustvu pričaju seksualne šale, neprijatno gledaju ili govore o seksualnim temama, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Autonomni ženski centar (AŽC).

Istraživanje “Mladi i iskustva seksualnog nasilja” je ukazalo i da 80 procenata njih ovakvo ponašanja doživljava kao seksualno uznemiravanje, dok svaka druga studentkinja, odnosno student, smatraju da zaštita od seksualnog uznemiravanja studenata na fakultetima “nije dovoljna”.

AŽC podseća i na konkretne slučajeve sa različitih fakulteta koji su dospeli u žižu javnosti, poput slučaja kragujevačkog Pravnog fakulteta i nedavne zabrane prilaska prodekanu zbog seksualnog uznemiravanja studentkinje.

Ta organizacija je pokrenula kampanju “Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja”, u okviru koje je na adrese svih univerziteta u Srbiji stiglo više od 650 mejlova kroz koje studentska populacija zahteva adekvatnu zaštitu od seksualnog uznemiravanja.

U okviru podrške studentskim zahtevima, predstavnice AŽC-a su danas zajedno sa studentkinjama ispred jednog od fakulteta u Beogradu organizovale akciju tokom koje su postavile trake sa nazivom kampanje.

AŽC je naveo da u Srbiji jedino Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu ima poseban dokument kojim reguliše prevenciju i zaštitu u situacijama seksualnog uznemiravanja i pozvao sve fakultete da, po zahtevima studenata, uvedu interne akte za prevenciju i zaštitu od seksualnog uznemiravanja.

 

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…