Naslovna Društvo AŽC: U Srbiji još uvek bez sistemskog rešenja za obrazovanje o reproduktivnom i seksualnom zdravlju i pravima

AŽC: U Srbiji još uvek bez sistemskog rešenja za obrazovanje o reproduktivnom i seksualnom zdravlju i pravima

3 minuta za čitanje
0
145
znak pitanja

Beograd, 20. april 2022. – Obrazovanje o reproduktivnom i seksualnom zdravlju i pravima nije sistemski rešeno, pokazuje najnovija studija Autonomnog ženskog centra „Sistemsko obrazovanje odloženo do daljeg“.

U studiji je analizirano koliko Republika Srbija poštuje međunarodne standarde, domaće zakone i politiku u vezi sa ovom temom u okvirima formalnog obrazovnog sistema.

Pregled nastavnih planova i programa za osnovne i srednje škole pokazuje da se teško može zaključiti na koji način se tema seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava obrađuje u formalnom obrazovanju, odnosno u kojoj su meri usvojene preporuke predviđene nacionalnim i međunarodnim dokumentima u ovoj oblasti.

Uočljiv je nedostatak sadržaja koji se tiču funkcionalnih emotivnih odnosa i partnerstva izvan konteksta planiranja porodice, prevencije rodno zasnovanog nasilja, kao i reproduktivnih prava i sloboda.

Mladi u seksualne odnose stupaju fizički i psihički nespremni, te usled neznanja najveći broj njih ne koristi sredstva za kontracepciju, zbog čega prednjače među vršnjacima iz Evrope po broju obolelih od polno prenosivih bolesti i namernim prekidima trudnoće.

Mladi ne mogu da računaju na savetovanje u domovima zdravlja, jer su takvi programi retki, a kao izvore informacija navode internet, roditelje i vršnjake.

Ipak, istraživanja pokazuju da mladi i njihovi roditelji smatraju da je neophodno sprovoditi edukaciju od najranijeg uzrasta i to u redovnom obrazovnom sistemu.

Imajući u vidu značajnu ulogu obrazovnih institucija u promovisanju prihvatljivih vrednosti i ponašanja, a sa druge strane ugroženost zdravlja i prava mladih, zabrinjava nedostatak političke volje da se sprovedu zakoni i politike u oblasti obrazovanja o reproduktivnom i seksualnom zdravlju i pravima.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Uzrok trećine smrtnih slučajeva u Srbiji povezanim sa PM2.5 jeste upotreba fosilnih goriva

Boston, 27. septembar 2022. – Celokupno stanovništvo Srbije živi u oblastima gde niv…